Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2021 19:00

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα κύρια συμπεράσματα της 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης για την Κύπρο.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της Έκθεσης αντανακλούν τόσο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όσο και τις προοπτικές και τις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας. Στη συνέχεια, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η οικονομία της Κύπρου έχει πληγεί από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως οι ευρωπαϊκές οικονομίες, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λήφθηκαν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να έχουμε, από τον Ιούνιο 2021, ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και υπερκάλυψη της ύφεσης του 2020, αφού η οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ σε πέραν του 5.5%.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2021, φθάνοντας το 104,2% του ΑΕΠ έναντι 115,3% του ΑΕΠ το 2020, σημειώνοντας ότι προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 στο 97,5%. Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν συντονισμένες προσπάθειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Αξίζει να σημειωθεί, τόνισε, ότι τα τελευταία χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περισσότερο από 100% του ΑΕΠ.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, υπογράμμισε, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό. Παράλληλα εστιάζουμε και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να αυξηθεί η δυνητική απόδοση της οικονομίας μας, κατέληξε.

 

ΙΚ