Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2021 11:41

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Δρ Κώστα Χαμπιαούρη στο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού με θέμα: «Ανάπτυξη, Βιωσιμότητα και Καινοτομία Υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο», στη Λευκωσία

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω το σημαντικό Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού με θέμα: «Ανάπτυξη, Βιωσιμότητα και Καινοτομία Υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο» που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια ανάπτυξης του τόπου μας, αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, με τεράστια κέρδη σε πολλαπλά επίπεδα.

Εστιάζοντας στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), οι έννοιες του τουρισμού και του αθλητισμού αλληλολοσχετίζονται σε αρκετές δράσεις κι έχουν κοινό έδαφος στο νέο τουριστικό και αθλητικό προϊόν Τροόδους, ενώ ταυτόχρονα σχετίζονται άμεσα και με τον πολιτισμό, την τοπική κοινωνία, την υγεία, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη νέα ορεινή οικονομία, στη βάση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, δομών, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και συνεργειών, με στόχο, σύμφωνα με την ΕΣΑΟΚ, να καταστεί η ορεινή Κύπρος:

1ο: Αθλητικός προορισμός με ξεχωριστή ταυτότητα και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία για ντόπιους και ξένους αθλητές και αθλητικές ομάδες, για τον μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό, αλλά και για κάθε τουρίστα/επισκέπτη που επιθυμεί την ανάμειξή του σε ήπιας μορφής αθλητική δραστηριότητα για ψυχαγωγία,

2ο: Κέντρο έρευνας, αξιολόγησης και προαγωγής της σωματικής δραστηριότητας, και

3ο: Κέντρο αριστείας σε θέματα άσκησης, υγείας και ποιότητας ζωής, με σύνθημα «Η Άσκηση είναι Φάρμακο».

Προς επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, παρουσιάζονται όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τροόδους, όπως για παράδειγμα οι μοναδικές γεωλογικές, κλιματολογικές, περιβαλλοντικές, τοπογραφικές, πολιτιστικές και άλλες ιδιαιτερότητες, οι εξέχουσες φυσικές ομορφιές αλλά και τα κτηριακά αποθέματα, που λειτουργούν αποδοτικά ώστε να αναπτυχθεί και να στηριχθεί ένας βιώσιμος αθλητικός τουρισμός στην ορεινή Κύπρο.

Σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε έναν ορεινό αθλητικό τουρισμό μέσα από:

  1. Τα αθλητικά γεγονότα και τις διοργανώσεις
  2. Τα αθλητικά καταφύγια (π.χ. προπονητικά κέντρα, κατασκηνώσεις κ.ά.).
  3. Τις αθλητικές εκδρομές αναψυχής και περιπέτειας ή τις αθλητικές διαδρομές
  4. Τα αθλητικά συνέδρια
  5. Τις αθλητικές δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές αλλά και για ηλικιωμένους
  6. Τις επισκέψεις και παρακολουθήσεις κάποιου αθλητικού γεγονότος ή θεάματος.
  7. Τα πρότυπα κέντρα «Exercise is Medicine»
  8. Τα εξειδικευμένα κέντρα για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) που ασχολούνται με τον αθλητισμό/πρωταθλητισμό.

Όλα τα προαναφερθέντα παράγουν άμεσα και έμμεσα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, ενισχύεται η τοπική οικονομία, αναπτύσσονται οι επενδύσεις στην υποδομή της εκάστοτε περιοχής, αυξάνεται η επισκεψιμότητα με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα, ενδυναμώνονται οι τοπικές παραδόσεις και η ταυτότητα της περιοχής, αυξάνεται η τοπική επιχειρηματικότητα και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργούνται κίνητρα για ανάπτυξη επαγγελμάτων σχετικών με τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό. Σημειώνεται δε ότι το προφίλ του αθλητικού τουρίστα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι πολύ ελκυστικό τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τα αθλήματα, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις ορεινές κοινότητες, αυτά θα μπορούσαν να ήταν:

  • Η ορειβασία, το ορειβατικό σκι και το χιονοδρομικό σκι
  • Η αναρρίχηση
  • Η πεζοπορία, το ορεινό τρέξιμο, το sky running, ο μαραθώνιος
  • Η ποδηλασία βουνού (μέσα από δρόμους και μονοπάτια μοναδικής φυσικής ομορφιάς)
  • Οι πολεμικές τέχνες
  • Ο στίβος
  • Η κολύμβηση
  • Το κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, κωπηλασία σε λίμνες, φράγματα και ποτάμια
  • Το σνόου βόλεϊ
  • Το μπάσκετ και άλλα αθλήματα κλειστού και ανοικτού χώρου
  • Ο αγωνιστικός προσανατολισμός
  • Οι δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμός, πιλάτες, κ.ά. σε υπαίθρια γυμναστήρια (GYM-PARKS)

Επιπρόσθετα, λόγω της προνομιακής θέσης του Τροόδους, από γεωγραφικής και κλιματολογικής απόψεως (ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, οξυγόνο, υψόμετρο, πλούσιο φυσικό περιβάλλον), φαίνεται να έχει μεγάλες προοπτικές η ανάπτυξη του προπονητικού αθλητικού τουρισμού για αθλητές υψηλών επιδόσεων, οι οποίοι επιδιώκουν κέντρα που βρίσκονται σε υψόμετρο πέραν των 1300 μέτρων. Μια τέτοια προοπτική σίγουρα θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στις ορεινές κοινότητες και στη διαφοροποίηση του προϊόντος όσο και στους ίδιους τους αθλητές, ντόπιους και ξένους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλα προπονητικά κέντρα παγκοσμίως δημιουργούνται και λειτουργούν σε επαρχιακές πόλεις και μάλιστα πολλά από αυτά σε ορεινούς όγκους.

Εν κατακλείδι και χωρίς να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες, μέσα από την ΕΣΑΟΚ, ο αθλητικός τουρισμός προτείνεται ως μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, στην οποία τα αθλήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα και επιπρόσθετες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα: γαστρονομικές, πολιτιστικές, οικολογικές, οινικές και άλλες.

Το Τρόοδος λοιπόν διαθέτει όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που το καθιστούν ανταγωνιστικό, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που θα συμβάλουν σε μία τέτοια προοπτική.


Αγαπητοί μου,

Πέραν των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής που αφορούν τον αθλητισμό (Σχέδιο ΑΤΛΑΣ) και το νέο τουριστικό προϊόν Τροόδους που πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και της πρωτοβουλίας του Υφυπουργείου Τουρισμού για δημιουργία Ορεινών Αθλητικών Θερέτρων, το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων εκφράζει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον ΚΟΑ και το Υφυπουργείο Τουρισμού άλλα και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η ορεινή Κύπρος να καταστεί ένας βιώσιμος αθλητικός προορισμός. Είμαστε έτοιμοι επίσης να συμβάλουμε στη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, στην προσέλκυση ξένων αθλητών, καθώς και στην προβολή των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η ορεινή Κύπρος.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους εισηγητές του συνεδρίου κι εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν μια εποικοδομητική εμπειρία, προσφέροντας ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και δράση. Το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων θα είναι δίπλα στον ΚΟΑ, στους αθλητικούς φορείς και στο Υφυπουργείο Τουρισμού, στηρίζοντας το πολυσήμαντο έργο τους.

Σας ευχαριστώ.


(ΜΒ/ΕΧΡ)