Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2021 11:18

Ομιλία της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε διαδικτυακό σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, προσφώνησε χθες, ως εκ των κύριων ομιλητών, διαδικτυακό σεμινάριο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς. Το σεμινάριο, διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ (OCEEA), με θέμα «Ανοιχτά δεδομένα σε δράση: Ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες για την προώθηση της ατζέντας κατά της Διαφθοράς».

Η κα Χαραλαμπίδου στην ομιλία της επισήμανε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικότερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, οι οποίες ευνοούν όπως είπε, τις περιπτώσεις διαφθορών είτε στη σύναψη συμβολαίων, είτε στην παροχή φαρμάκων και εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου, η δυνατότητα που παρέχει ο ΟΑΣΕ για πολυμερή συνεργασία, οι δεσμεύσεις για χρηστή διακυβέρνηση του Οργανισμού, αλλά και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συνεχίζουν να παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο στην προώθηση των ενεργειών κατά της διαφθοράς.

Ο ΟΑΣΕ, ως προνομιακό φόρουμ για τη διενέργεια διαλόγου και την ανταλλαγή εμπειριών, επισήμανε η βουλεύτρια, μπορεί να συμβάλει στην πολιτική και νομοθετική σύγκλιση στο εθνικό επίπεδο για εφαρμογή προτύπων χρηστής διακυβέρνησης και στην κάλυψη νομοθετικών κενών που επιτρέπουν διεφθαρμένες πρακτικές και συμπεριφορές.

Αναφερόμενη στους στόχους της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η προώθηση συνεργειών με διεθνείς φορείς στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και η πολιτική ώθηση του έργου ενάντια στη διαφθορά.

Απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα δημόσια θέματα για να επιτευχθεί ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου. Πρόσθεσε δε ότι οι αρχές της διαφάνειας, λογοδοσίας και της ακεραιότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και στο πλαίσιο των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές καταγραφές συναλλαγών (blockchain) αφού θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και των ρυθμιστικών μηχανισμών και θα διασφαλίζεται η υπεύθυνη χρήση προσωπικών δεδομένων και τεχνολογίας.

Αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες, η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι διευκολύνουν την πρόσβαση σε επίσημες πληροφορίες, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής ζωής μιας χώρας διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές πληροφορίες. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα ανοιχτά δεδομένα, υποστήριξε η βουλεύτρια ενθαρρύνουν τη τεχνολογική καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κα Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολλών Κυβερνήσεων με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη διαφάνεια δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες.

Σημειώνοντας ότι το «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι, θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην τόνωση της ανάπτυξης και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ. Σημείωσε επίσης ότι η  χρηστή διακυβέρνηση στις δημόσιες συμβάσεις μειώνει τους κινδύνους για διαφθορά, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και, εν τέλει, στη δημοκρατία. Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ εξέφρασε ανησυχία για το ότι, συνεπεία της πανδημίας COVID-19, εξαιρετικά υψηλά ποσά δημόσιων πόρων διοχετεύονται στην οικονομία, συχνά χωρίς επαρκείς ελέγχους, λόγω του επείγοντος της κατάστασης, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δαπανώνται με σύνεση σε πληθυσμούς και προγράμματα που θεωρούνται άκρως αναγκαία έτσι ώστε να μη αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς. Τα ανοικτά δεδομένα είναι το ισχυρό μας όπλο ενάντια στις διεφθαρμένες συμπεριφορές και καταχρήσεις εξουσίας ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου.

Καταληκτικά, η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια και πρόσθεσε ότι σε αυτό τον αγώνα όλοι μας παίζουμε σημαντικό ρόλο αφού ο καθένας μας είναι σημαντικός και μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

(ΝΓ/ΕΧΡ)