Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2021 17:02

Επανεκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την περίοδο 2022-2023

Η Κύπρος πέτυχε την επανεκλογή της στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο, στα πλαίσια της 32ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Η Κύπρος ήταν υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία Γ’, μαζί με άλλα 27 κράτη μέλη του ΔΝΟ που διεκδικούσαν υποψηφιότητα για την ίδια κατηγορία. Συνολικά από τις 160 χώρες που ψήφισαν, η Κύπρος έλαβε την υποστήριξη από 133 χώρες, εξασφαλίζοντας την 3η θέση.

Η Κύπρος από το 1973, οπότε και έγινε πλήρες μέλος του ΔΝΟ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ο οποίος έχει ενδυναμωθεί από το 1987, χρονιά από την οποία η Κύπρος εκλέγεται ανελλιπώς στο Συμβούλιο του ΔΝΟ.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την επανεκλογή της Κύπρου ευχαριστώντας το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο καθώς και το Ναυτιλιακό Γραφείο της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προσπάθεια που κατέβαλαν για προβολή της κυπριακής υποψηφιότητας. Συγκεκριμένα με δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ψήφος εμπιστοσύνης που δίδεται ανελλιπώς στην Κύπρο, τα τελευταία 34 συναπτά έτη, από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού, και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία όπου η Κύπρος επανεκλέγεται μεταξύ των πρώτων πέντε κρατών σε αριθμό ψήφων, επιβεβαιώνει την εκτίμηση και την αναγνώριση που τυγχάνει στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. H Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στις εργασίες του Οργανισμού και να έχει πρωταγωνιστική παρουσία στις διεργασίες για λήψη στρατηγικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την ναυτιλία.

Η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι το Συμβούλιο του Οργανισμού έχει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην εποπτεία και καθοδήγηση της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλάνου του Οργανισμού. Οι κυριότερες προκλήσεις περιλαμβάνουν την συνεισφορά της ναυτιλίας στη κλιματική αλλαγή, την ασφαλή λειτουργία των αυτόνομων πλοίων, συμμετοχή στη διακυβέρνηση των ωκεανών, αντιμετώπιση των κινδύνων του κυβερνοχώρου, διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και περαιτέρω ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος. Η Κύπρος είναι πεπεισμένη ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω εποικοδομητικής συνεργασίας και συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου.

 

ΙΚ