Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2018 13:51

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου μετά τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς στον Πύργο Τηλλυρίας από τις κρατικές Υπηρεσίες

Χάρις στις υπεράνθρωπες, ολονύκτιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι κρατικές μας Υπηρεσίες και αριθμός εθελοντών συμπολιτών μας μέχρι τις πρωινές ώρες, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα, στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο να τίθενται κακόβουλα πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές. Η κατάσταση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού μετά την περίπτωση του 72χρονου που προκάλεσε τις πυρκαγιές στα χωριά Καντού και Σωτήρα, φαίνεται ότι και η χθεσινή πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας με στόχο να καταστραφεί το δάσος. Είναι πραγματικά λυπηρό και ανησυχητικό γιατί δεν χωράει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους πράξεις ή συμπεριφορές.

Γι’ αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτών με τις Αρχές για να καταπολεμήσουμε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες και να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Κανένας δεν μπορεί να αναλογιστεί το μέγεθος της ζημιάς και της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα μπορούσε να επέλθει στο δάσος της Πάφου, εάν δεν υπήρχε η έγκαιρη, οργανωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση των κρατικών μας Υπηρεσιών.

Συγχαίρω τον Διευθυντή, τους δασοπυροσβέστες και το προσωπικό του Τμήματος Δασών, τον Διευθυντή και τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την Πολιτική Άμυνα, την ΕΜΑΚ και όλους τους εθελοντές για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν, δίνοντας μάχη με τις φλόγες κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή ώστε να περιορίσουν την πυρκαγιά στην ελάχιστη δυνατή έκταση. Χωρίς τους αποτελεσματικούς χειρισμούς τους, δεν θα ήταν εφικτό να τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό πλήρη έλεγχο η χθεσινή πυρκαγιά.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στα μέλη της Αστυνομίας για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβηκαν για διερεύνηση της υπόθεσης πρόκλησης της πυρκαγιάς, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τέθηκε κακόβουλα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την Πρεσβεία και την Κυβέρνηση του Ισραήλ γιατί, μόλις ζητήθηκε βοήθεια, αμέσως προσέφεραν στην Κυπριακή Δημοκρατία τρία πτητικά μέσα, τα οποία, εάν χρειαζόταν, θα ενίσχυαν τις εναέριες μας δυνάμεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας εδραιώνεται μέσα από τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Οποιαδήποτε ενέργεια με σκοπό την πρόκληση πυρκαγιάς στο δάσος θεωρείται εγκληματική και καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν αυτή τίθεται στην καρδιά ενός δάσους, που, εάν καταστραφεί, θα έχουμε ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής μας.

(ΕΚ/ΜΓ/ΣΧ)