Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2022 15:15

Ανακοίνωση Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ανακοινώνει ότι, κατά τη ψεσινή συνεδρία της, εξέτασε, μεταξύ άλλων, την καταγγελία της ΑΕΛ, καθώς και το Πόρισμα των Ερευνώντων Λειτουργών για τον αγώνα Ομόνοιας-Δόξας και προβαίνει στις πιο κάτω παρατηρήσεις:

  1. Καταγγελία ΑΕΛ

Στις 20/12/2021, η ΑΕΛ με σχετική επιστολή της προς την Επιτροπή, προέβη σε καταγγελία ισχυριζόμενη την ύπαρξη “κυκλώματος” διαιτητών και επώνυμη αναφορά σε πρόσωπα και, επιπρόσθετα, αμφισβητώντας τον τρόπο λειτουργίας της Κ.Ο.Π. σχετικά με την παράδοση της ενδοεπικοινωνίας του VAR στα σωματεία που επιθυμούν.

Η Επιτροπή, εξετάζοντας την εν λόγω καταγγελία, λόγω της σοβαρότητας, έκρινε απαραίτητο όπως καλέσει την ΑΕΛ να παράσχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που προέβαλλε.

Η ΑΕΛ, μέχρι και τις 5/1/2022 που δόθηκε σχετική προθεσμία για να ανταποκριθεί στο αίτημα, δεν αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο, έτσι η Επιτροπή θεωρεί ότι, η πιο πάνω καταγγελία έχει εγκαταλειφθεί.

  1. Πόρισμα αγώνα Ομόνοιας-Δόξας

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 28/12/21, οι Ερευνώντες Λειτουργοί κ. Στέφανος Σκορδής και κ. Παναγιώτης Καϊλής, οι οποίοι είχαν διορισθεί προς τον σκοπόν αυτόν, παρέδωσαν το Πόρισμά τους προς την Επιτροπή. Η Επιτροπή είχε, έκτοτε, την ευκαιρία να το μελετήσει και αξιολογήσει και, με ψεσινή απόφασή της, το έχει υιοθετήσει στο σύνολό του.

Για τα σημαντικά σημεία και τα συμπεράσματα του πορίσματος πατήστε εδώ.

  1. Κάποιες διαπιστώσεις που προκύπτουν από το πόρισμα, αναφορικά με το VAR

Πέραν της διαπίστωσης που καταγράφεται, ότι, κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρχαν περιττοί και αχρείαστοι διάλογοι, εκτός Πρωτοκόλλου, μεταξύ των χειριστών VAR και της διαιτητικής ομάδας, οι Ερευνώντες Λειτουργοί προέβησαν σε ακόμη μία, πολύ σημαντική διαπίστωση: ότι δεν φυλάττονταν όλοι οι διάλογοι της ενδοεπικοινωνίας, αλλά μόνο αποσπάσματα αυτών.

Θεωρούμε το πιο πάνω, ως ανεπίτρεπτο, καθότι εμποδίζει και επηρεάζει δυσμενώς την σφαιρική εξέταση ενός αγώνα. Η Επιτροπή θα προβεί άμεσα σε παρέμβαση προς την Κ.Ο.Π. για αλλαγή αυτής της πρακτικής, εφόσον η ίδια πάντοτε, στα πλαίσια έρευνας, θα αιτηθεί να λαμβάνει όλους τους διαλόγους.

Επί τούτου, επειδή είναι εν γνώσει μας ότι πολλά Σωματεία ζητούν να εφοδιαστούν με τους εν λόγω διαλόγους, αναφέρουμε ότι το θέμα αυτό, ήτοι το κατά πόσο η Κ.Ο.Π. έχει τέτοια υποχρέωση, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αλλά στην πρακτική και τους κανονισμούς της Κ.Ο.Π.

  1. Ενέργειες της Επιτροπής αναφορικά με το πόρισμα

Με βάση τα πιο πάνω και, αφ’ ης στιγμής έχει υιοθετηθεί το Πόρισμα στο οποίο διαπιστώνονται πιθανές πειθαρχικές ευθύνες σε μέλη της διαιτητικής ομάδας, η Επιτροπή οφείλει, καθηκόντως, με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 9 (β), του περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου 180(Ι)/2017, να παραπέμψει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα για τις δικές τους ενέργειες.

Οι εν λόγω ενέργειες θα γίνουν άμεσα.


(ΜΒ/ΣΧ)