Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2022 14:35

Ολοκλήρωση εργασιών Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα τρέχοντα θέματα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω των παρεμβάσεων κρατικών και μη κρατικών φορέων στις περιοχές, όπου η Ένωση έχει επιχειρησιακή εμπλοκή. Συζήτησαν επίσης και τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και της αυτονομίας της Ένωσης σε σχέση με τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος παρευρέθηκε στη Βρέστη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καταρχήν επιθυμώ να εκφράσω τη θλίψη μας για την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο David Sassoli υπήρξε ένας σπουδαίος Ιταλός και περήφανος ευρωπαίος οραματιστής τον οποίο σήμερα όλοι θρηνούμε.

Σε ότι αφορά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε η Γαλλική Προεδρία, τις οποίες στηρίζουμε, εξετάσαμε τρέχοντα και πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας με έμφαση στη Στρατηγική Πυξίδα που θα καθοδηγήσει τις κοινές μας προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Συζητήσαμε επίσης, την Ευρωπαϊκή στρατηγική για το διάστημα και ενημερωθήκαμε για τις έκνομες ενέργειες κρατικών και μη κρατικών φορέων στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι Ευρωπαϊκές Αποστολές και Επιχειρήσεις, καθώς και πιθανές δράσεις αντιμετώπισης, όπου ως Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη κοινών δυνατοτήτων αντιμετώπισης υβριδικών  απειλών».

(ΝΓ/ΙΚ)