Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2022 13:12

Συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση - Τεχνολογίες Αποθήκευσης και Υδρογόνου» διοργάνωσε η Βουλή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, με επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία το συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Ενεργειακή Μετάβαση - Τεχνολογίες Αποθήκευσης και Υδρογόνου», το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και απόφαση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της επιστράτευσης όλων των συντελεστών του ενεργειακού τομέα στη μεγάλη προσπάθεια της πράσινης μετάβασης.

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά νυν και πρώην βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, καθώς και νομικά και φυσικά πρόσωπα οι δραστηριότητες των οποίων είναι συναφείς με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Κώστας Κώστα μετέφερε τον χαιρετισμό της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου. Ακολούθησε μαγνητοσκοπημένη ενημέρωση των συνέδρων για τις αποφάσεις της παγκόσμιας συνόδου κορυφής των ηγετών στα πλαίσια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από εκπρόσωπο της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Kadri Simson. Κεντρικό θέμα του πρώτου μέρους του συνεδρίου αποτέλεσε η ευρωπαϊκή διάσταση της ενεργειακής μετάβασης και οι μελλοντικές τεχνολογίες, το οποίο ανέπτυξαν διαδικτυακά οι δρ Μαρία Γεωργιάδου, Ανώτερη Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Clean Energy Transition, DG Research & Innovation), δρ Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και δρ Νικόλαος Λυμπερόπουλος, Διαχειριστής Έργου στο Clean Hydrogen Joint Undertaking.

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου άνοιξε με μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση της στρατηγικής της Κύπρου για την πράσινη μετάβαση από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Διά ζώσης οι δρ Ανδρέας Πουλλικκάς, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, κ. Σταύρος Σταυρινός, διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, κ. Τάσος Γρηγορίου, διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής - Α.Η.Κ., δρ Κώστας Παπανικόλας, Καθηγητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, και δρ Κυριάκος Χατζηγιάννη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε., ανέπτυξαν με τις εισηγήσεις τους το ζήτημα των προοπτικών της ενεργειακής μετάβασης της Κύπρου.

Ακολούθησαν παραγωγική συζήτηση και υποβολή ερωτημάτων προς τους ομιλητές, τα οποία άνοιξαν τον διάλογο στο θέμα της πράσινης μετάβασης της Κύπρου. Το συνέδριο έληξε με την ανακοίνωση των κωδικοποιημένων συμπερασμάτων από τον δόκτορα Κυριάκο Χατζηγιάννη.

Το συνέδριο έχει μαγνητοσκοπηθεί και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

 

ΕΧ/ΕΧΡ