Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2022 13:31

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο υβριδικού τύπου συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Καταρχάς θέλω να ευχηθώ καλή και δημιουργική νέα χρονιά, πάνω απ’ όλα με υγεία, αφού καθημερινά συνειδητοποιούμε τη σημασία του ανα3τ5 ντικατάστατου αυτού αγαθού, τόσο για τον καθένα μας ξεχωριστά όσο και για τους δικούς μας. Παράλληλα, σας καλωσορίζω στο υβριδικό αυτό συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση - Τεχνολογίες Αποθήκευσης και Υδρογόνου».

Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται το σημερινό συνέδριο, όπως και τους συναδέλφους μέλη της επιτροπής για την ιδέα και το περιεχόμενο του συνεδρίου, σε σχέση με την άμεση ανάγκη ανάπτυξης και προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες και ενεργειακά πρότυπα.

Κυρίες και κύριοι,

Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με τους περιορισμούς στη φυσική παρουσία πολλών συμπολιτών μας, την υγεία και την ίδιά μας τη ζωή να δοκιμάζονται πολλαπλά και τόσες άλλες δυσκολίες και σκοπέλους της σημερινής εποχής, απαντούμε με την αξιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας. Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης και συνεχίζουμε τις καθημερινές μας εργασίες ως Κοινοβούλιο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που καθιστούν τον θεσμό που υπηρετούμε ευέλικτο στην καινοτομία και στη χρήση των ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών. Και η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου υπό αυτή τη μορφή, με τη συμμετοχή τόσο μέσω φυσικής παρουσίας όσο και διαδικτυακά, χάρη στη συνεργασία των υπηρεσιών της Βουλής και του ΤΕΠΑΚ, καταδεικνύει ότι είμαστε σε θέση να αντιπαρέλθουμε τις ανατροπές, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα και την τεχνογνωσία, βαδίζοντας ταυτόχρονα στους νέους δρόμους και κανάλια επικοινωνίας που ανοίγει ο εκσυγχρονισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι πρόθυμα αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και τιμούν με τη συμμετοχή τους το σημερινό συνέδριο. Μέσω των εισηγήσεών τους, είμαι σίγουρη ότι θα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες τους, προσδίδοντας επιπρόσθετη αξία στα συμπεράσματα στα οποία, μετά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, αναμένουμε να καταλήξουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί στη βάση των αρχών, των συνθηκών και των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Συναφώς, από το 2015 και την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού, τα κράτη μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση η ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία έως το 2050, μπαίνοντας στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο η Ευρώπη να τεθεί σε τροχιά μετασχηματισμού προς μία κλιματικά ουδέτερη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Στη συμφωνία καθορίζονται ειδικότερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πολιτικής, με σκοπό να επιτύχει η ΕΕ τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Τον Δεκέμβριο του 2020, έναν μόνο χρόνο αργότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του υπέρ της πράσινης μετάβασης της ΕΕ. Υιοθετήθηκε ένας νέος, αναθεωρημένος, δεσμευτικός ενωσιακός στόχος για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ποσοστό ανώτερο του στόχου που είχε συμφωνηθεί το 2014 για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030.

Από τους στρατηγικούς αυτούς στόχους της Ένωσης προκύπτουν πιο συγκεκριμένοι, πιο πρακτικοί στόχοι για τα κράτη, τα Κοινοβούλια και την οικονομία τους. Έναν από αυτούς αποτελεί και το θέμα του σημερινού συνεδρίου. Η πρόκληση της μετάβασης της παραγωγής ενέργειας στους τομείς που δεν προσφέρονται για εξηλεκτρισμό από τα ορυκτά καύσιμα στο υδρογόνο και των τεχνολογιών αποθήκευσής του.

Οι τεχνικές προκλήσεις της μετάβασης αυτής, τα ζητήματα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μη, τα θέματα αποθήκευσης, εισαγωγής και διάθεσής του στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου αποτελούν το γνωστικό αντικείμενο ειδικών και καταρτισμένων επιστημόνων, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σήμερα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως σώμα σας διαβεβαιώνουμε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Η Βουλή γνωρίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι άμεσα συνυφασμένο με την υγεία του πλανήτη και σε πνεύμα συνεργασίας, επιδιώκει να φέρει κοντά όλες τις αρμόδιες και ενδιαφερόμενες πλευρές, ώστε από κοινού να καταλήξουν σε πολιτικές και δράσεις που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της προσήλωσης στον στόχο, ανεξαρτήτως προσώπων και καταστάσεων.

Ταυτόχρονα, ως νομοθετική εξουσία έχουμε καθήκον μέσω της θέσπισης του ορθού νομοθετικού πλαισίου κατάλληλων νομοθετημάτων να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό και απαλλαγμένο από γραφειοκρατία περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα αποτρέπει φαινόμενα απάτης, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων, ώστε η Κύπρος να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα, αλλά ταυτόχρονα να παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Η πράσινη μετάβαση και η αειφορική διαχείριση μας βάζουν στην τροχιά του μέλλοντος. Και είναι πια μονόδρομος όσον αφορά στην επιβίωση μας, στην επιβίωση του πλανήτη και στον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε το δικαίωμα να μπορούν να ονειρεύονται το μέλλον τους.

Σας καλωσορίζω και πάλι στις εργασίες του συνεδρίου και εύχομαι οι εργασίες του να αποβούν χρήσιμες και παραγωγικές.  

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ/ΙΚ)

 

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα