Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-01-2022 14:45

Δημοσιογραφική διάσκεψη Υπουργείου Υγείας για την χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου Molnupiravir (Lagevrio) στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που οδήγησαν στο να είναι η Κύπρος μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir, δηλώνοντας: «Από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσβλέποντας στην προστασία του πληθυσμού και των ευάλωτων μας ομάδων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Υγείας, βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρά τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19».

Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το Molnupiravir, περιγράφοντας τον μηχανισμό δράσης και την αποτελεσματικότητα του και αναλύοντας τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται η χορήγηση του βάσει των παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επεξηγώντας την διαδικασία συνταγογράφησης του. Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λήψη, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες υπάρχει αντένδειξη, και επεξήγησε το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων παρενεργειών «Κίτρινη Κάρτα», για προσεκτική και λεπτομερή αναφορά των συμπτωμάτων αυτών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για απαντήσεις σε ερωτήματα. Η Δρ. Παναγιωτοπούλου επεσήμανε πως το Molnupiravir, αν και βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί. Συγκεκριμένα, το Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

(ΑΦ)