Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-01-2022 17:46

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη Συνέντευξη Τύπου, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων, στη Λιθουανία

Επιτρέψετέ μου πρώτα να ευχαριστήσω του διοργανωτές, αλλά κυρίως την Υπουργό της Λιθουανίας για τη φιλοξενία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ομολόγους μου που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία να παρουσιάσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια μικρή χώρα, η Κύπρος. Μια χώρα που δεν συνορεύει με άλλες χώρες και η οποία δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν, ωστόσο αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής. Και αυτή είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση.

Είδαμε σήμερα στην πράξη μια καλά οργανωμένη προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ να εξεύρουν τρόπους για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων μας. Ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, χαιρετίζουμε αυτές τις προσπάθειες και στηρίζουμε τη Λιθουανία.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε την αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης στην υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ, ενορχηστρωμένη από το καθεστώς Lukashenko, μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστών. Η Κύπρος δυστυχώς αντιμετωπίζει την ίδια απειλή από την Τουρκία και ζητά από την ΕΕ να απαντήσει με την ίδια αποφασιστικότητα για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η Κύπρος είναι σταθερά το κράτος μέλος με την υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της. Μόνο το 2021, οι παράνομες αφίξεις ανήλθαν σε 13,235 άτομα, με πάνω από το 85% των αιτούντων διεθνή προστασία να φτάνουν απευθείας από την Τουρκία ή μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαίρομαι που οι ομόλογοί μου, κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μέσω της κοινής δήλωσης, αναφέροντας σαφώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται αποτελεσματική διαχείριση της Πράσινης Γραμμής, παρόλο που δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο.

Το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την αύξηση των επιστροφών.

Αυτό είναι σημαντικό και επιθυμούμε όπως συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ να διαπραγματευτεί κοινές δράσεις με τρίτες χώρες, υποστηριζόμενες επιχειρησιακά από τους οργανισμούς της ΕΕ, με στόχο την πρόληψη των πρωτογενών και δευτερογενών ροών προς την ΕΕ και την υλοποίηση περισσότερων αποτελεσματικών επιστροφών.

Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τη Λιθουανία για τη φιλοξενία αυτής της Διάσκεψης. 

 

(ΕΦυς)