Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2022 11:38

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην τελετή διορισμού των Πρέσβεων Οδικής Ασφάλειας 2022

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή τελετή του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας για την βράβευση των Πρεσβειρών Οδικής Ασφάλειας για το 2021 και τον διορισμό των νέων Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας για το 2022. Ο θεσμός του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας, που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκά και άλλα κράτη εδώ και χρόνια, λειτούργησε και στη χώρα μας για πρώτη φορά τη χρονιά που μας πέρασε, με ομολογουμένως πολύ μεγάλη επιτυχία.

Φίλες και Φίλοι,

Με τις οδικές συγκρούσεις να αποτελούν παγκόσμια την πρώτη αιτία θανάτου ειδικά για άτομα μέχρι 29 ετών, ενώ συνιστούν βασική αιτία πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών και μόνιμων αναπηριών για εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, οι Κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες καλούνται να αναπτύξουν συντονισμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού φαινομένου.

Στην Κύπρο, θέτοντας το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων ως προτεραιότητα, έχουμε προχωρήσει εδώ και χρόνια στη σύσταση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ως το θεσμικό όργανο για τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια. Από την αρχή των οργανωμένων προσπαθειών μας το 1986, υλοποιήθηκε σωρεία μέτρων τα οποία έφεραν θετικά αποτελέσματα ως προς τη μείωση του αριθμού των θυμάτων.

Για την περίοδο 2021-2030, ως γενικός στόχος καθορίστηκε η μείωση των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% μέχρι το 2030, σε σχέση με τους τελικούς αριθμούς που θα καταγραφούν για το 2020, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον στόχο στις  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όλοι μαζί, ξεκινήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων και πετύχαμε μια αισθητή μείωση των θανάτων από οδικές συγκρούσεις. Χαρακτηριστικά, το 2019, σημειώθηκαν 52 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις με τον αριθμό να μειώνεται στους 48 για το 2020 και στους 45 το 2021. Παρά το γεγονός ότι η συνολική μείωση φτάνει σχεδόν το 14% σε σχέση με το 2019, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας.

Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας δεν αποτελεί ευθύνη μεμονωμένα ενός Υπουργείου ή μιας Υπηρεσίας, αλλά συλλογική προσπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους που συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό και ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, την Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών και τις εθελοντικές ομάδες. Τις επόμενες μέρες, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης, θα έχουμε συνάντηση με τους συναδέλφους μας Υπουργούς Άμυνας και Παιδείας, για να εξετάσουμε τρόπους για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας στα στρατόπεδα και τα σχολεία μας.

Ο ορισμός των Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας είναι μια εισήγηση που προέκυψε από την παρουσία μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπουργών για την Οδική Ασφάλεια που έγινε στην Στοκχόλμη το 2020, όπου και τονίστηκε η σημασία του να δίνουμε πρόσωπο στην οδική ασφάλεια. Συνεπώς, προτάθηκε και περιλαμβάνεται στις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030. Για τον λόγο αυτό, στις 25 Ιανουάριου 2021, διορίστηκαν οι πρώτες Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας οι κυρίες Ραφαέλα Μιλτιάδους και Μαρίνα Κυριάκου, οι οποίες υπηρέτησαν με ζήλο τον θεσμό από την πρώτη μέρα του διορισμού τους, με κύριο μέλημα την ενημέρωση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής συνείδησης, την ανάγκη τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ιδιαίτερα την ανάγκη συνειδητοποίησης ότι στους δρόμους, δεν είμαστε οι μοναδικοί χρήστες και έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε εξίσου τον ίδιο σεβασμό σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι σε όλες τις οδικές συγκρούσεις το ανθρώπινο λάθος και η απερισκεψία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα. Για τον λόγο αυτό, οι δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς όλων των χρηστών του οδικού δικτύου είναι ζωτικής σημασίας και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της στρατηγικής μας για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, οι Πρέσβειρες υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Διαφώτισης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως διαλέξεις σε σχολεία και συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, με έναν και μοναδικό στόχο: την καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, και με στόχο να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και η συνεργασία κρατικών και κοινωνικών φορέων, οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας και εξέτασαν τρόπους επίλυσης ζητημάτων, όπως εκείνο της παράνομης στάθμευσης και της προσβασιμότητας, το οποίο αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα παρεμπόδισης της ασφαλούς διακίνησης και κατά συνέπεια της οδικής ασφάλειας.

Η Ραφαέλα και η Μαρίνα ήταν οι πρωταγωνίστριες στις τρεις εκστρατείες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας για το 2021 και μετέδωσαν μηνύματα σχετικά με την τήρηση του ορίου ταχύτητας, της χρήσης του προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και μηνύματα κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι σε από κοινού επίσκεψή μου με τις Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αυγόρου, διαπίστωσα τη θερμή αποδοχή που είχαν οι Πρέσβειρες από τους μαθητές και πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί ο εν λόγω θεσμός.

Αγαπητές μου Ραφαέλα και Μαρίνα,

Η δράση σας τον τελευταίο χρόνο ήταν αξιέπαινη και συνέτεινε στην επιτυχία του θεσμού του Πρεσβευτή Οδικής Ασφάλειας από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του. Θέλω να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ανιδιοτελή σας προσφορά ως Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό θα συνεχίσετε την προσφορά σας στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Τέλος, καλωσορίζω τους νέους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας κ. Αλέξη Δημητρίου και κ. Μιχάλη Σοφοκλέους, οι οποίοι πρόθυμα αποδέχτηκαν να είναι οι συνεχιστές του θεσμού. Είμαι σίγουρος ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους, θα δώσουν έμφαση στους νέους μας, εφόσον τα στατιστικά των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων για την περίοδο 2010-2020, επιβεβαιώνουν την τραγική πραγματικότητα, ότι δηλαδή στην Κύπρο περίπου το 30% των θανάτων από οδικές συγκρούσεις αφορούν νέους κάτω των 25 ετών.

Αγαπητοί Αλέξη και Μιχάλη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με προθυμία αποδεχθήκατε να γίνετε μέρος της μεγάλης μας προσπάθειας. Είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιήσετε τον ενθουσιασμό, τις εμπειρίες και την αναγνωρισιμότητά σας και θα συμβάλετε θετικά στην καλλιέργεια της σωστής συμπεριφοράς ανάμεσα στους χρήστες του οδικού δικτύου, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Μαρίνα και η Ραφαέλα. Κοινός μας στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι στον δρόμο και πως η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους ή η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, δεν είναι μαγκιά, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία και να μας στερήσει ακόμη και τη ζωή μας ή και τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, εγώ προσωπικά, και φυσικά η Υπουργός Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις δράσεις σας που σκοπό έχουν την τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου αύριο με τη μείωση στο μισό των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2030. Επίσης, σας καλώ να κινηθείτε εκτός του στερεότυπου, να μοιραστείτε τις ιδέες σας και να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Σε όλες σας τις δράσεις, θα βρισκόμαστε δίπλα σας και θα σας στηρίξουμε.

Σας ευχαριστώ ξανά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

(MKY)