Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2022 13:29

Χαιρετισμός Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για τα θύματα εμπορίας προσώπων

Αρχικά, επιτρέψτε μου να μεταφέρω την ικανοποίησή μου για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε μόλις τώρα με την αγαπητή Υπουργό Δικαιοσύνης, μέσω του οποίου επιδιώκουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο Υπουργείων για την προστασία και τον χειρισμό αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας προσώπων.

Η εμπορία προσώπων συνιστά ένα διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, καθιστώντας την καταπολέμησή του εξαιρετικά δύσκολη. Επιτάσσει δε την λήψη μέτρων από τα κράτη σε εθνικό επίπεδο και την προώθηση συνεργειών μέσω διακρατικών δικτύων για τον περιορισμό του προβλήματος.

Στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στοχεύουμε στην ολιστική αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της εμπορίας προσώπων, μέσα από μια πολυθεματική και συντονισμένη προσέγγιση, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας δέσμης πολιτικών και δράσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων.

Με σκοπό τη διασφάλιση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των θυμάτων της εμπορίας προσώπων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας επικεντρώνονται στην προσφορά υποστηρικτικών και προστατευτικών υπηρεσιών προς τα θύματα. Για το 2021, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κλήθηκαν και συνέδραμαν σε 84 περιπτώσεις, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα μέτρα συνδρομής και στήριξης των θυμάτων.

Περαιτέρω, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κοινωνικής αποκατάστασης και ενεργοποίησης των θυμάτων εμπορίας και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου έργου, με την πρόσληψη προσωπικού (2 ΛΚΥ), για Κοινωνική Επανένταξη και Αποκατάσταση Θυμάτων Εμπορίας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Στόχος του Έργου είναι η παροχή βοήθειας, στήριξης και κατάλληλων κινήτρων στα θύματα που διαμένουν στο Κρατικό Καταφύγιο, για την αποκατάστασή τους στη Κοινότητα.

Φίλες και φίλοι,

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα αναμφίβολα θα ενδυναμώσει τη συνεργασία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου και της Αστυνομίας Κύπρου, για την ορθή και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσα από συντονισμένες δράσεις και με τη θέσπιση διαδικασιών, εστιάζουμε στην παροχή της αναγκαίας στήριξης των θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης, δίνοντας τους πρόσβαση σε πληροφόρηση, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και οικονομικής βοήθειας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, απασχόλησης και κοινωνικής επανένταξής τους.

Εν κατακλείδι, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την παροχή εξατομικευμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών στα θύματα και στέλνει το μήνυμα ότι στεκόμαστε αποφασιστικά δίπλα στους συνανθρώπους μας που υφίστανται εκμετάλλευση, προσφέροντάς τους προστασία και ασφάλεια.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΣΧ)