Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2022 15:33

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην εκδήλωση «Χτίζοντας μαζί την Ευρώπη του Αύριο: Ο λόγος στους νέους» - Ανοικτός διάλογος με μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, χθες

Είναι πραγματικά με χαρά που είμαι εδώ σήμερα μαζί σας, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που σκοπό έχει να δώσουμε τον λόγο σε εσάς, τους νέους, για να μιλήσουμε για το αύριο της Ευρώπης. Στην ενωμένη Ευρώπη που προβληματίζεται και διαβουλεύεται για το μέλλον της, μέσα από τη Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, είναι πολύ σημαντικό -έχει καίρια σημασία θα έλεγα- να εντάξουμε την προσέγγιση, τη ματιά, τις σκέψεις και τις προσδοκίες της νεολαίας μας. Γιατί, ως γνωστό, οι νέοι είναι το μέλλον. Εσείς οι νέοι είστε το μέλλον της Ευρώπης.

Συμπίπτει μάλιστα φέτος και είναι εύστοχο το ότι το 2022 έχει κηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Αγαπητές νέες και αγαπητοί νέοι,

Είναι αλήθεια ότι εδώ και περίπου 70 χρόνια, από το Σχέδιο Σουμάν το 1950 και την πρώτη Συνθήκη του 1951, σε όλη την πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται συχνά σε σταυροδρόμι και χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία μπροστά, για την κατεύθυνση που θα πάρει. Άλλαξε αρκετές φορές και συνεχώς αναζητεί τη βελτίωση το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έτσι και τώρα, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε, πώς θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη.

Χαίρομαι και σημειώνω ότι εμείς εδώ στην Κύπρο, στο ερώτημα «πόση Ευρώπη θέλουμε», κατά κανόνα στηρίζουμε την ενοποίηση και θέλουμε «περισσότερη Ευρώπη». Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2012-13, τις εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις και τη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε, ο Κύπριος πολίτης πιστεύει στην Ευρώπη και επενδύει στο μέλλον της συνεργασίας και της ενοποίησης.

Τώρα, που μαζί με τους νέους μας, δίνοντάς τους τον λόγο, θα πρέπει να διατυπώσουμε απόψεις και προτάσεις γι’ αυτό το μέλλον, να σημειώσω ακόμη ότι το ζητούμενο είναι και πάλι η στενότερη σύνδεση του Ευρωπαίου πολίτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή να ξεπεράσουμε εκείνη την εντύπωση ή και την κατάσταση πραγμάτων της αποστασιοποίησης, που θέλει την ΕΕ μια απόμακρη γραφειοκρατική ή και τεχνοκρατική μόνο υπόθεση. Ζητούμενο πάντα στις Βρυξέλλες, αλλά και στην καθεμιά χώρα-μέλος, είναι να φέρουμε την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες και οι πολίτες να έχουν συμμετοχή στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε εσάς τους νέους να εκφραστείτε, να ακουστείτε, να συμμετέχετε.

Μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τους εκπροσώπους τριών πολύ σημαντικών εταίρων μας, τις πρεσβείες της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας (που έχει μάλιστα αυτή την περίοδο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), θέλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο, να ανοίξουμε στους νέους την πόρτα για το μέλλον της Ευρώπης. Μαζί με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ στην Κύπρο. Είναι ακόμα σημαντικό ότι αυτή τη διαβούλευση μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά και χιλιάδες άλλοι νέοι και νέες, ενώ όλοι εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε άμεσα προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Τώρα, από την πλευρά μας, ως Υπουργείο αρμόδιο για θέματα παιδείας και νεολαίας, είδαμε από την πρώτη στιγμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ως μια καλή ευκαιρία. Θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της συμμετοχής και η ενεργός πολιτότητα που είναι και βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πρέπει να υποστηρίζεται με κάθε μέσο και σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά σήμερα που οι κοινωνίες δοκιμάζονται πολλαπλώς από την πρωτοφανή αυτή πανδημία, ενώ κατά γενική ομολογία οι νέοι έχουν πληγεί με διάφορους τρόπους, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της συμμετοχής.

Αγαπητοί νέοι και αγαπητές νέες,

Έχοντας την κύρια ευθύνη για διαμόρφωση της πολιτικής για τη νεολαία στη χώρα μας, ξεκινήσαμε πολιτικές και δράσεις προς όφελος της νέας γενιάς, επιδιώκοντας την εμπλοκή και την ενεργό συμμετοχή σας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου προωθούμε τον καταρτισμό και την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία που διαμορφώνεται με συνεχή και ποιοτική διαβούλευση με τους νέους. Πρόκειται για διαβούλευση στην οποία προκρίνονται ποιοτικά κριτήρια και επιδιώκεται να έχουμε τη ζωντάνια νέων ιδεών και τη φρεσκάδα στους σχεδιασμούς, που μπορεί να έρθει από τους νέους. Ολοκληρώνεται τώρα η Στρατηγική 2017-22 και ξεκινά η διαβούλευση για τη νέα περίοδο μετά το 2022.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, στηρίζουμε έμπρακτα τον εθνικό συντονιστή, τον Επίτροπο του Πολίτη κ. Παναγιώτη Σεντώνα, στην εφαρμογή δράσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα για να ενισχυθεί η ποιότητα, αλλά και για να γίνουν πιο ορατές, πιο καλά αντιληπτές, οι ευκαιρίες που δίνονται στους νέους.

Παράλληλα, μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται στην εκπαίδευση επιδιώκουν την ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς της, σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη της πολιτότητας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Πρέπει ακόμα να σημειώσω ότι αρκετές μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σημαντικές δράσεις περνούν μέσα από το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Το δικό μας σχέδιο, «Κύπρος_το αύριο», περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την εκπαίδευση που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.  

Η σημερινή μας συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρία καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της αλλά και κάθε ένα από κράτη ξεχωριστά:

α) Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, ευρωπαϊκή δημοκρατία

β) Μετανάστευση

γ) Η ευρωπαϊκή ένωση και ο κόσμος.

Και ο λόγος είναι σε εσάς!

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες. Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες -πρέπει να σημειώσουμε- με την πανδημία, αλλά και την περίοδο των σχολικών εξετάσεων που μόλις τώρα τελείωσαν. Όπως επίσης και τους συνεργαζόμενους φορείς, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αλλά και το σχολείο που μας φιλοξενεί σήμερα, το Λύκειο Δασούπολης.

Αναμένουμε βεβαίως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε  τις απόψεις που έχετε διαμορφώσει, εισηγήσεις, καθώς και τα ερωτήματά σας. Τα πορίσματα θα προωθηθούν μέσω ειδικής πλατφόρμας προς τους θεσμούς της ΕΕ, αλλά θα αξιοποιηθούν -εννοείται- και στο δικό μας επίπεδο.

ΙΠ