Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2018 14:02

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Στον Συνεργατισμό αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του σήμερα, 2 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων.

«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των γεγονότων στο Συνεργατισμό;

Απάντηση: Χαιρετίζουμε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να διορίσει τον κ. Αρέστη, τον κ. Χαραλάμπους και τον κ. Γεωργίου να προβούν σε έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν θα ρίξουμε προς το παρόν ευθύνες σε κανέναν. Όλοι έχουμε απόψεις για όσα έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια. To πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής θα γίνει δεκτό, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν αυτές οι επιτροπές. Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση του θέματος και ακούγεται συχνά το ερώτημα «τι έκαναν οι εποπτικές αρχές». Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω ότι μια μεγάλη πολιτική συζήτηση που είχε γίνει στην Κύπρο πριν από την ένταξη (2002-2003) ήταν το αν πρέπει ή όχι ο Συνεργατισμός να έχει εποπτεία. Τότε λοιπόν είχε επικρατήσει η πολιτική θέση (που δεν ήταν άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ή της παράταξής του) ότι ο Συνεργατισμός δεν έπρεπε να έχει εποπτεία. Δυστυχώς, εκείνες οι αποφάσεις ήταν μοιραία αρνητικές.

Προσθέτω επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπούμε σε μνημόνιο αλλά το αντίθετο: η συμφωνία αυτή έχει γίνει με τις εποπτικές Αρχές, με την ΕΕ.

Ερώτηση: Η προηγούμενη συμφωνία (για το 1,5 δισεκατομύριο) δεν είχε γίνει με τις εποπτικές Αρχές;

Απάντηση: Η εκτίμηση είχε γίνει από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τη δέχτηκαν οι εποπτικές Αρχές. Τότε, το μνημόνιο έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ριζικά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, κάτι το οποίο δεν κάναμε ακριβώς. Γι’ αυτό το θέμα την ευθύνη την έχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα.

Εδώ και χρόνια διαβάζουμε καθημερινά σε εκθέσεις τεχνοκρατικά αρμοδιοτέρων ότι υπάρχει πρόβλημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. Σχετικά νομοσχέδια εκκρεμούν εδώ και χρόνια στη Bουλή. Δυστυχώς δεν υπήρχε η πολιτική πλειοψηφία/συγκυρία. Τώρα όμως αυτά είναι συζητήσεις επί συζητήσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση. Έχει γίνει μια συμφωνία που δεν μας βάζει σε μνημόνιο και διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε ξανά περιπέτειες. Το ότι θα αυξηθεί δε το δημόσιο χρέος είναι όντως μια αρνητική συνέπεια. Όταν όμως οι πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές είχαν πει ότι συναινούσαν να γίνει ένας φορέας για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια δεν ήταν γνωστό ότι θα υπήρχε κόστος για το Δημόσιο; Εν πάση περιπτώσει, το δημόσιο χρέος που θα αυξηθεί μπορεί στη συνέχεια να αποκλιμακωθεί και αυτό έχουμε αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια, όταν μειώθηκε το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που δεν είναι «μοναχική». Δεν είναι απλώς θέμα να ληφθεί μια συμφωνία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και την ίδια ώρα θα ξεκινήσει το πρόπλασμα για να έχουμε ένα φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ήταν όντως οξύτατο πρόβλημα στον Συνεργατισμό αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Επομένως πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα σ’ αυτό το τελευταίο υπόλοιπο από τη μεγάλη κρίση. Πάντοτε υπήρχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, απλώς δεν τα ονομάζαμε «Μη Εξυπηρετούμενα», τα λέγαμε «δάνεια με εξασφαλίσεις» σε ένα σύστημα συνενοχής του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας.

Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει για τον Συνεργατισμό, δεν θ’ αλλάξει τίποτα απολύτως για τους καταθέτες. Ό,τι κατάθεση είχε ο πολίτης στη Συνεργατική θα συνεχίσει να την έχει στην Ελληνική. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει αναλάβει το σύνολο των 9,7 δισεκατομυρίων ευρώ καταθέσεων στον Συνεργατισμό. Αυτό ασφαλώς περιλαμβάνει και καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Άρα δεν θα αλλάξει τίποτα για τους καταθέτες, αυτό είναι αυτονόητο. Το ίδιο ισχύει και για τους δανειολήπτες. Επειδή όμως δημιουργήθηκε αναστάτωση και ο κόσμος ανησυχούσε, η Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ήταν εξασφαλισμένες ακόμη κι αν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μιλάμε για εξασφαλισμένες καταθέσεις.

Ερώτηση: Μιλάμε δηλαδή για μεταφορά των καταθέσεων όπως είναι σε άλλη τράπεζα;

Απάντηση: Ακριβώς. Και ελπίζουμε ότι και με τη συμβολή και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα ακούσουμε εισηγήσεις. Ήδη συνεχίζεται ο διάλογος και ο ΠτΔ θα φροντίσει να μιλήσει και με άλλες πολιτικές παρατάξεις. Θα πρέπει να βάλουμε και τη συλλογική σοφία και ν’ ακούσουμε εισηγήσεις. Εδώ μιλάμε και για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και για τον φορέα που πρέπει να γίνει στη συνέχεια και για τη νομοθεσία που πρέπει να βοηθήσει το σύστημά μας να καθαρίσει από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Επομένως, θα χρειαστεί η συμβολή όλων. Καταλαβαίνουμε ότι και η αντιπολίτευση θα ασκήσει κριτική αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν και εισηγήσεις και θα τις δούμε. 

(ΝΝ/ΜΓ/ΣΧ)