Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-04-2022 20:41

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη

Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο η κατάσταση στην Ουκρανία και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου της ανάγκης για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη, στη Λεμεσό, και ερωτηθείς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας η οποία επαναρχίζει, είπε ότι «αποτελεί πράγματι μια ιστορική μέρα η επανασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Θα διευκολυνθεί πολύς κόσμος, ο οποίος λόγω φοβίας δεν ταξιδεύει με αεροπλάνα. Συνεπώς, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω αυτή την προσπάθεια που τελικά στέφθηκε με επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει νέες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι το Βαρώσι θα παραμείνει στην «κυριαρχία» του ψευδοκράτους και ότι δεν θα δεχθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επανάληψη και μια ταύτιση της αδιαλλαξίας με τις θέσεις που αφορούν και τη λύση του Κυπριακού.

Έχουν εγκαταλείψει, όπως και γραπτώς έχουν διατυπώσει και στον Γενικό Γραμματέα, τη θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εμμένοντας σε κάτι που η ανθρωπότητα ευρύτερα, οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ, αλλά και σωρεία κρατών δεν αποδέχονται διότι, αν ποτέ γινόταν αποδεκτό, θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας για πολλές άλλες αποσχιστικές τάσεις που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες.

Δεν είναι τι ο κ. Τατάρ επιθυμεί και επιδιώκει αλλά τι το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει, και σε αυτό θα εμείνουμε χωρίς να υποχωρούμε όχι μόνο για το Βαρώσι αλλά γενικότερα για ένα από τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα που ήταν οι εδαφικές αναπροσαρμογές».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή την περίοδο, χωρίς αμφιβολία, η παγκόσμια προσοχή στρέφεται σε ένα καταστροφικό, δυστυχώς, πόλεμο. Όμως, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο αυτή η κατάσταση και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου, της ανάγκης ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των οποίων, βεβαίως, είναι και το Κυπριακό».

(ΡΜ/ΜΓ)