Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2022 21:21

Τεράστιο πλήγμα για τον πληθυσμό του Γύπα

Στις 3 και 4 Μαΐου εντοπίστηκαν 3 νεκροί Γύπες εκ των οποίων, ένας ενήλικος και δύο νεοσσοί από φωλιές, στην επαρχία Πάφου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για το είδος στην Κύπρο και το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτος είναι ο συγκεκριμένος πληθυσμός καθώς και το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση των απειλών του είδους.

Πιο συγκεκριμένα, το ενήλικο πουλί που βρέθηκε νεκρό ήταν ο Ίκαρος ηλικίας 4-5 χρονών, με αριθμό δακτυλιδιού CCR, που είχε σημανθεί με πομπό GPS τον Νοέμβριο 2019 στην επαρχία Λεμεσού. Ο Ίκαρος, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Τρίτη από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην επαρχία Πάφου, μετά από σχετική ενημέρωση που λήφθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Δασών. Την επόμενη μέρα, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι οι νεοσσοί φωλιών της περιοχής ήταν νεκροί χωρίς ενδείξεις ύπαρξης των γονιών τους στην περιοχή των φωλιών.

Από την πρώτη στιγμή οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ερευνούν τις περιοχές όπου έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες τα πουλιά που φέρουν πομπούς, ενώ η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» σε συνεργασία και με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τους γκρεμούς στην Επισκοπή για να διαπιστώσουν την παρουσία γυπών αλλά και για να επιβεβαιώσουν ότι η «λειτουργία» των εκεί φωλιών συνεχίζεται χωρίς κάποιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα γίνεται στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων πουλιών που φέρουν πομπό τόσο στο πεδίο όσο και μέσω εξειδικευμένων λογισμικών παρακολούθησης ειδών άγριας πανίδας.

Για τις ανάγκες εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου των πιο πάνω πουλιών, που πιθανόν να συνδέονται μεταξύ τους, τα νεκρά πουλιά στάλθηκαν για νεκροψία καθώς και για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Τα περιστατικά διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου και αν αυτή είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, τότε θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες, για εντοπισμό των ενόχων και θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή με σκοπό να τιμωρηθούν παραδειγματικά έτσι ώστε μελλοντικά να αποτραπούν άλλες απώλειες στον ήδη εξαιρετικά απειλούμενο και ευάλωτο πληθυσμό Γυπών στο νησί.

Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο η δηλητηρίαση, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Ήδη, η παγκύπρια απογραφή του Γύπα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενισχύει αυτό το ειδεχθές σενάριο, καθώς έχει καταγραφεί απώλεια του 50% του πληθυσμού σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της περσινής απογραφής, ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 8 Γύπες. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στον κυπριακό πληθυσμό του Γύπα, με απώλεια πουλιών που βρίσκονταν σε διαδικασία αναπαραγωγής, καθώς και πισωγύρισμα των προσπαθειών που γίνονται για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες».

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και τιμωρείται με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στα €20.000 βάσει του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ενώ σε περίπτωση που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος όπως ο Γύπας, ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος, προβλέπει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο €500.000.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus καλούν οποιοδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το πιο πάνω περιστατικό, να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

To πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» με συμβαλλόμενους φορείς το BirdLife Cyprus, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος - Terra Cypria και τον διεθνή οργανισμό Vulture Conservation Foundation στοχεύει στην αναχαίτιση της εξαφάνισης του Γύπα, αντιμετωπίζοντας τις κύριες απειλές του, και στην ενίσχυση του πληθυσμού του. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ: www.lifewithvultures.eu.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Νίκος Κασίνης, Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, 99628338, lemesos.thira@cytanet.com.cy.

Μέλπω Αποστολίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων, 22455072, melpo.apostolidou@birdlifecyprus.org.cy.

(ΝΓ)