Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2022 11:51

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Ειδική Σύνοδο της Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Πολιτική της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), στη Γενεύη

Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 9 μέχρι τις 12 Μάϊου 2022, η Ειδική Σύνοδος της Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Πολιτική της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), στην οποία η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή.

Η Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Πολιτική της UNECE διοργάνωσε την Ειδική Σύνοδο ενόψει της επερχόμενης 9ης Υπουργικής Συνόδου «Περιβάλλον για την Ευρώπη», την οποία ανέλαβε να φιλοξενήσει η Κύπρος. Η 9η Υπουργική Σύνοδος, με τίτλο «Κυκλική Οικονομία, Αειφόρος Τουρισμός και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», θα διεξαχθεί στη Λευκωσία, στις 5-7 Οκτωβρίου 2022. Σκοπός της συνάντησης στη Γενεύη ήταν η παρουσίαση των εργασιών προετοιμασίας της Συνόδου από την Κύπρο, καθώς και η επεξεργασία των κειμένων πολιτικής της 9ης Υπουργικής Συνόδου και του προσχέδιου της Υπουργικής Διακήρυξης της Λευκωσίας, η οποία θα υιοθετηθεί από τους συμμετέχοντες Υπουργούς Περιβάλλοντος και Παιδείας.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Καδής σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της Υπουργικής Συνόδου στην ενίσχυση των προσπαθειών των χωρών της UNECE και της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης για υλοποίηση των στόχων της Παγκόσμιας Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται εντατικά για την επιτυχή διοργάνωσή της. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός ανέδειξε τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η Σύνοδος για ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργειών με σκοπό την προώθηση βέλτιστων πρακτικών που ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της κυκλικής οικονομίας, του τουρισμού, των βιώσιμων υποδομών και της εκπαίδευσης. Τέλος, ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου προς τα μέλη της Επιτροπής και όλης της ομάδας της UNECE για την άψογη συνεργασία για τη προετοιμασία της Συνόδου, και προσκάλεσε τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της UNECE να συμμετέχουν στη Σύνοδο της Κύπρου τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο κ. Καδής επισκέφθηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), όπου συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα του, κ. Petteri Taalas. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα και κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Taalas για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην Πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον προσκάλεσε, τόσο στην υπουργική συνάντηση στις 7 Ιουνίου 2022, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών της περιοχής που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου 2022. Ο Γενικός Γραμματέας του WMO ανταποκρίθηκε, καταρχάς, θετικά και στις δύο αυτές προσκλήσεις.

(ΝΓ/ΕΧΡ)