Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2022 11:25

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αμμοχώστου «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων»

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συμμετέχω στο σημερινό, πρώτο «Famagusta Business Forum», που συνδιοργανώνουν με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμοχώστου και Πειραιώς.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία πετυχαίνει να προάγει έμπρακτα τη συνεργασία μεταξύ Κύπριων και Ελλαδιτών επιχειρηματιών και, ταυτόχρονα, προβάλλει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου και, ειδικότερα, της Αμμοχώστου. Είναι, θεωρώ, εξαιρετική και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, του υπερσύγχρονου αυτού Κέντρου Εκδηλώσεων της Μαρίνας Αγίας Νάπας, που δείχνει ακριβώς τη δυναμική και το όραμα της χώρας μας.

Ευχαριστώντας, λοιπόν, τους διοργανωτές για τη σκληρή τους δουλειά και την ευγενική πρόσκληση, καλωσορίζω στην Κύπρο τους αξιωματούχους και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας από Ελλάδα και τους εύχομαι να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στο φιλόξενο νησί μας.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Η εποικοδομητική συζήτηση που είμαι σίγουρη ότι θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, αναφορικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που δημιουργούνται για «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων», αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, συνεπεία των επιπτώσεων τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε πλήρως την αναγκαιότητα άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα που συνθέτουν το σημερινό εμπορικό και επενδυτικό περιβάλλον, παρακολουθώντας στενά και αξιολογώντας τις διάφορες παραμέτρους, με στόχο τη διαμόρφωση και εφαρμογή στοχευμένων μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, βασική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και, ιδιαίτερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, επιδιώκοντας την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της Κύπρου μέσω της βελτίωσης και ενδυνάμωσης του υφιστάμενου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Με οδηγό το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο», Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του ΕΒΕ Αμμοχώστου, εργαζόμαστε συλλογικά για ανάκαμψη της οικονομίας και ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρω ενδεικτικά, τα κονδύλια που εξασφάλισε το Υπουργείο μας από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για άμεση ή έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεπεράσουν τα €540 εκατομμύρια για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Το 2021 προκηρύξαμε Σχέδια Χορηγιών ύψους €130 εκατομμυρίων, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσό θα φθάσει τα €155 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα βέβαια, είναι συνεχείς και οι προσπάθειες του Κράτους μας για αντιμετώπιση των δυσάρεστων συνεπειών που έχουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν λόγω της πανδημίας βρισκόμασταν ενώπιον σημαντικών αυξήσεων στον τομέα των καυσίμων, λάβαμε αμέσως αντισταθμιστικά μέτρα. Αρχικά, εφαρμόσαμε οριζόντια μείωση 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ακολούθησε τον Νοέμβριο η μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και στο 9% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά, μέτρα τα οποία συνεχίζουν να εφαρμόζονται δεδομένης της κρίσης που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αποφασίστηκε μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Επιπλέον των πιο πάνω, έχουν ανακοινωθεί, για το 2021 και 2022, πληθώρα Σχεδίων Χορηγιών με στόχο τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, όπως:

  • Εξοικονομώ/Αναβαθμίζω στις κατοικίες, €70 εκατ.
  • Θερμομόνωση οροφής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμοσιφώνων, €16 εκατ.
  • Αντικατάσταση οικιακών συσκευών για ευάλωτους καταναλωτές, €5 εκατ.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, €40 εκατ.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών, €9 εκατ.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, €1,5 εκατ.

Κυρίες και Κύριοι,

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ εν συντομία και στις εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες το δωδεκάμηνο του 2021 διατηρήθηκαν και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συνέχισε να προτιμά και πέρσι τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, ενώ και η Ελλάδα παρέμεινε ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά περίπου 9% το 2021 και να φθάνουν στα €252 εκατομμύρια και, αντίστοιχα, τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κύπρο να ανέρχονται στα €2,04 δις, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 21%, βλέπουμε σήμερα – ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας – να επιβραβεύονται οι προσπάθειες που οι δύο χώρες καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια για συνεχή ενδυνάμωση των μεταξύ μας εμπορικών επαφών.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι στην περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας, αντισταθμιστικοί παράγοντες ως προς την επίδραση που ασκούν στο διμερές εμπόριο οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είναι τόσο η γεωγραφική μας εγγύτητα όσο και το εύρος και το καλά εδραιωμένο πλαίσιο των εμπορικών μας σχέσεων.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, λοιπόν, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους παρευρισκόμενους και, κυρίως, τα μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιά, ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών Κύπρου και Ελλάδας. Απώτερός μας στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουν δημιουργηθεί στις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες και το εμπόριο, όσο και σε τομείς αιχμής, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων. Πρόθεσή μας είναι, επίσης, να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ των Επιμελητηρίων Κύπρου και Ελλάδας.

Για να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας, είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε προτάσεις και νέες ιδέες, καθώς επιθυμούμε την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών, υπό τις περιστάσεις, λύσεων όσον αφορά στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Εύχομαι, κλείνοντας, κάθε επιτυχία στις εργασίες του πρώτου Famagusta Business Forum και σε όλους τους συμμετέχοντες πάντα τα καλύτερα.

(ΓΑ)