Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2022 18:23

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ισότητα κα Helena Dalli

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ισότητα κα Helena Dalli στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις εργασίες του πανευρωπαϊκού Forum «IDAHOT + Forum 2022»  που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς επίσης την ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης σύγχρονων νομοθεσιών για τα εν λόγω θέματα, ώστε η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο σε σχέση με αυτά. Η Ευρωπαία Επίτροπος εξήρε τη σημασία ανάδειξης γυναικών και νέων ανθρώπων σε πολιτειακά αξιώματα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού, όπως ανέφερε με τον τρόπο αυτό διαχέονται στην κοινωνία σύγχρονες αντιλήψεις, προκειμένου στη συνέχεια να θεσπίζονται νέες νομοθεσίες που κατοχυρώνουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την ισότητα και την διαφορετικότητα. Πρότεινε, επίσης, τη συνέχιση ανταλλαγής απόψεων με την Πρόεδρο της Βουλής όσον αφορά τα εν λόγω θέματα.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, αφού  τόνισε ότι η Κύπρος, πέρα από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, υπήρξε πρωτοπόρος στην ποινικοποίηση του σεξισμού, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη θεσμοθέτηση της νομοθετικής της πρωτοβουλίας για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας, καθώς και στην αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό πνεύμα. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η κοινωνία έχει προσδοκίες από το κοινοβούλιο και ότι, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχουν αρκετά ακόμα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης κατοχύρωσης των σχετικών δικαιωμάτων. Το σημαντικότερο ωστόσο, τόνισε η κα Δημητρίου, πέρα από τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων αυτών, είναι η πλήρης εφαρμογή τους στην πράξη.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε την Ευρωπαία Επίτροπο ότι οι επαφές της Βουλής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχιστούν

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)