Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2022 14:18

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «παραμένω πάντοτε και θα είμαι πάντοτε ένα μέλος του Ελληνισμού το οποίο θα αγωνίζεται μέχρι το τέλος για τη δικαίωση της Κύπρου, για την εξεύρεση λύσης που είναι σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έχω εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, φίλο μεγάλο, χρόνια ολόκληρα, ότι και τώρα με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, θα είμαι πάντοτε ένα είδος βοηθού εκπληρώσεως για να αναδείξουμε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού για μας τους Έλληνες και τους Κύπριους, για τον Ελληνισμό, στην ουσία είναι η υπεράσπιση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Δεν διεκδικούμε τη δικαίωση της Κύπρου γιατί επιδιώκουμε να δικαιώσουμε μόνο την Ιστορία μας. Το κάνουμε γιατί όσο διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, υπάρχει ένα προηγούμενο το οποίο αποτελεί πληγή για το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στους σημερινούς καιρούς. Ισχύει όσο βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι πριν υπάρξει βαρβαρότητα στην Ουκρανία, πριν υπάρξει αυτή η αδιανόητη και απαράδεκτη, απάνθρωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε μια άλλη βαρβαρότητα πριν 48 χρόνια. Η τουρκική βαρβαρότητα σε αυτό εδώ το νησί. Βαρβαρότητα που συνεχίζεται. Και όσο την ανεχόμαστε τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματα που έχουμε ώστε και άλλοι να μην επιχειρήσουν τα ίδια πράγματα στο μέλλον.

Για αυτό και πρέπει να αναδείξουμε παντού προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Ελληνισμός στο σύνολο του, Ελλάδα και Κύπρος, δεν πρόκειται να ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση να παίζει η Τουρκία τον ρόλο του επιτήδειου τρίτου, να επικαλούμεθα δήθεν τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας για να δικαιολογήσουμε τα εγκλήματα και τη βαρβαρότητα της.

Σε αυτό είμαστε ενωμένοι πέραν και έξω από πολιτικές διαφορές και κυρίως ανυποχώρητοι.

Πρέπει να μάθει η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ ότι ναι, καταδικάζουμε το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, καταδικάζουμε τη ρωσική βαρβαρότητα στην Ουκρανία. Αναμένουμε, και θα εξαρτήσουμε πολλά πράγματα από αυτό, την ίδια στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας.

Στην Τουρκία πρέπει να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσεις. Και οι δύο παραβιάζουν το διεθνές, και για μας επειδή είμαστε μέλη της ΕΕ, και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αλλά ένα να θυμόμαστε. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τετελεσμένα ξανά. Πολύ περισσότερο σήμερα. Αυτό το πράγμα είναι και η υπεράσπιση της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, διότι κανείς δεν ξέρει, αν ανεχθούμε αυτά τα πράγματα, αν αύριο, παραδείγματος χάρη, τα ίδια θα γίνουν σε βάρος μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας – οι απειλές είναι ήδη πολλές, τις βλέπουμε. Ας σταματήσουμε τώρα αυτή την ανοχή. Ως εδώ, 48 χρόνια, μισός αιώνας σχεδόν, είναι πάρα πολύ. Είναι ένα τραύμα σε βάρος πραγματικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ανθρώπου».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε γεύμα με τον κ. Παυλόπουλο.

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)