Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2022 15:41

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Κίνας για Συνεργασία στους Τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών για την περίοδο 2022-2026

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης για τη Συνεργασία στους Τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού (ΥΠΠΑΝ) και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την περίοδο 2022-2026».

Με τη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύεται έμπρακτα η αποφασιστικότητα του ΥΠΠΑΝ της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, αλλά και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης.  

Η Κύπρος έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Κίνα και πρόθεσή μας είναι τώρα να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις ειδικά στον γρήγορα αναπτυσσόμενο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, κατ’ επέκταση, της έρευνας και των επιστημονικών συνεργασιών.      

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και συνεχίζονται και τώρα γοργά βήματα στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στη σταδιακή εκπλήρωση του στόχου μας να καταστήσουμε την Κύπρο ένα περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, η Κίνα αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγάλα κέντρα στην κίνηση διεθνοποίησης των πανεπιστημιακών σπουδών, της έρευνας, της καινοτομίας. Δεν θα μπορούσε να λείψει η Κίνα από τους σχεδιασμούς αναβάθμισης και εξωστρέφειας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας μας. Αποτελεί, επομένως, προτεραιότητά μας να ενθαρρύνουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των κυπρο-κινεζικών ανταλλαγών και σχέσεων στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Ξεχωριστή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης αποτέλεσε η υπογραφή το 2017 στο Πεκίνο από τους Υπουργούς Παιδείας των δύο χωρών, της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών για πρόσβαση και συνέχιση σπουδών σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Μια εξίσου σπουδαία εξέλιξη αποτέλεσε το 2014 η Ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο λειτουργεί με τη στήριξη των δύο κρατών και αποτελεί σημαντική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας.  Το Ινστιτούτο συμβάλλει στην προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Κίνας, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών. Αξιοσημείωτες είναι και οι πρωτοβουλίες άλλων Πανεπιστημίων και Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και των ακαδημαϊκών του τόπου μας σε σχέση με την ενεργό συμμετοχή τους σε διμερείς συνεργασίες και προγράμματα σπουδών με Ιδρύματα και Φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως η συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi με την προοπτική δημιουργίας κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος, η διοργάνωση του Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου με ενεργό ρόλο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο λειτουργεί και Κινεζικό Πολιτιστικό Κέντρο, κ.ά.      

Στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, κρίνεται ως πολύ σημαντική η ετήσια παραχώρηση υποτροφιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε Κύπριους πολίτες. Το ΥΠΠΑΝ θεωρεί υψίστης σημασίας την παροχή υποτροφιών εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε Κύπριους πολίτες για να αποκτήσουν ποιοτική μόρφωση σε Πανεπιστήμια της Κίνας, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον σπουδαίο κινεζικό πολιτισμό.  Επιπρόσθετα, με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα επίπεδα.  Παράλληλα, τα κυπριακά πανεπιστήμια παρέχουν υποτροφίες σε Κινέζους φοιτητές και συμβάλλουν, επίσης, στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.     

Το θεσμικό πλαίσιο για την Ανώτερη Εκπαίδευση που έχει καθορίσει η Κυπριακή Πολιτεία έχει συμβάλει στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των Κυπριακών Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αυτά τα χαρακτηριστικά, πιστεύω, προσδίδουν μια ακόμη καλύτερη δυναμική για την περαιτέρω προώθηση συνεργασιών με την Κίνα στην Ανώτερη Εκπαίδευση. 

Το ΥΠΠΑΝ ευελπιστεί ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς των αρμοδιοτήτων του με το Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και με άλλους φορείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης, θα επιφέρει κοινά οφέλη στα δύο κράτη.

Η υπογραφή του Μνημονίου σήμερα καταδεικνύει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα δύο μέρη στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης, την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, και αναδεικνύει τη μακρόχρονη και στενή φιλία που συνδέει τον κυπριακό και κινεζικό λαό. 

To παρόν Μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα, ανάμεσα σε άλλα, για την ενίσχυση ανταλλαγών αντιπροσωπειών και τη στενή συνεργασία τόσο σε κρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, για την κοινή προσφορά προγραμμάτων σπουδών ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης των χωρών μας, για την προσφορά προγραμμάτων διδασκαλίας των γλωσσών, για την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και γενικά για την ενδυνάμωση συνεργιών στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης.  

Το ΥΠΠΑΝ θεωρεί υψίστης σημασίας όχι μόνο τη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των χωρών μας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και γενικά για την προώθηση θεμάτων στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης, δεδομένου του συνεχώς μεταβαλλόμενου σύγχρονου περιβάλλοντος.

ΙΠ