Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2022 10:43

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο Παγκύπριο Σεμινάριο εξεταστών Ναυαγοσωστικής που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να προσφωνήσω το Παγκύπριο Σεμινάριο Εξεταστών Ναυαγοσωστικής που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής.

Η παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις παραλίες, με πρώτιστο γνώμονα την πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών κινδύνου πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια χώρα που θέλει να σέβεται τους πολίτες της αλλά και να χαρακτηρίζεται σαν τουριστικός προορισμός, που υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Είναι γι΄αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου προσωπικά ιεράρχησα την υπηρεσία που παρέχεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μου.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ρόλου του ναυαγοσώστη, αλλά και της ανάγκης για ενδυνάμωση του συστήματος ασφάλειας στις παραλίες μας, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έθεσε σε εφαρμογή από το 2018, το Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών κινδύνου και αναβάθμιση της ναυαγοσωστικής προστασίας.

Πρόσφατα αξιολογήσαμε την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η αξιολόγηση κατέδειξε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζατε, εσείς, οι ναυαγοσώστες μας.

Ελλειψη Σχεδίων Υπηρεσίας που να καθορίζουν τα προσόντα για τη θέση του ναυαγοσώστη παραλίας, χαμηλή Κλίμακα, έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού, πεπαλαιωμένοι ναυαγοσωστικοί πύργοι.

Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών για αντιμετώπιση όλων των πιο πάνω προβλημάτων, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη βελτίωσης τόσο των όρων, αλλά και των συνθηκών απασχόλησης σας.  

Ετοιμάσαμε και προωθήσαμε Σχέδιο Υπηρεσίας για τη θέση Ναυαγοσώστη, το οποίο προβλέπει την αναβάθμιση της Κλίμακας από την Κλ. Ε5-Ε6 στην Κλ. Ε7-Ε8. Η αλλαγή στη μισθοδοτική κλίμακα έχει ήδη εγκριθεί με ισχύ από 1/04/2022 και πολύ σύντομα αναμένεται και η έγκριση του σχετικού Σχεδίου Υπηρεσίας.

Επιπλέον, έχουμε συντάξει νέα Διαδικασία για την Πρόσληψη Ναυαγοσωστών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα από σχετική τροποποίηση του Ε.Σ. «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η οποία διαλαμβάνει τα κριτήρια και τα προσόντα του ναυαγοσώστη, τα καθήκοντα και τις ευθύνες του καθώς επίσης και ενιαία διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την διαφάνεια και την αξιοκρατία.  

Και θα ήταν παράλειψη μου να μην επισημάνω στο σημείο αυτό το σημαντικό ρόλο που έχει να διατελέσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής σε ό,τι αφορά στην απόκτηση πρόσθετων προσόντων από υφιστάμενους και νέους ναυαγοσώστες, έτσι ώστε να διοχετευθεί νέο προσοντούχο προσωπικό στο σύστημα ναυαγοσωστικής και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ελλείψεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι Επαρχιακές Διοικήσεις.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, στο καταρτισμό νέων ενιαίων Σχεδίων Ναυαγοσωστικών Πύργων με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση ΟΛΩΝ των παλιών πύργων, σε παγκύπρια κλίμακα αλλά και την ανέγερση, νέων στη βάση πρότυπων σχεδίων. Με βάση τον νέο σχεδιασμό οι νέοι πύργοι θα είναι αυτόνομοι σε ό,τι αφορά στις ανάγκες τους σε ηλεκτρισμό, θα λειτουργούν με φωτοβολταικά και θα έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ηδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί απινιδωτές προσωπικός εξοπλισμός αλλά και αριθμός jet sky όπως είχα υποσχεθεί.

Σαν Υπουργείο έχουμε ήδη κατακυρώσει τις προσφορές, μετά από δημόσιο διαγωνισμό, για την αντικατάσταση 27 παλιών πύργων και τηνανέγερση 22 νέων πύργων παγκύπρια. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και οι νέοι πύργοι παραλαμβάνονται ήδη σταδιακά και μέχρι το καλοκαίρι θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Επειδή είναι η πεποίθησή μου ότι η χρησιμότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους λουόμενους και την κοινωνία εν γένει, έχει πάμπολλες φορές τεκμηριωθεί, επιμένω φορτικά και έγινε κατορθωτό να εντάξουμε όλες πλέον τις Επαρχίες στο Σχέδιο ΣΑΛΑΜΙΣ διορθώνοντας την στρέβλωση που υπήρχε με την μη συμμετοχή μέχρι πρότινος σ’ αυτό της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.   

Η επιτυχής και καθολική πλέον εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ», έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, αφού για πρώτη φορά, εφαρμόζεται ένα ενιαίο και περιεκτικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής Προστασίας, το οποίο, παρέχει σε εκατομμύρια πολίτες, ξένους και Κύπριους, ένα ψηλό επίπεδο ναυαγοσωστικής προστασίας.

Θέλω καταληκτικά να συγχαρώ την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής για τη δράση της, αλλά και την άρτια εκπαίδευση που παρέχει διαχρονικά σε όλους εσάς, τα μέλη της, τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες.

Επιτελείτε μια ζωτική υπηρεσία και με την προσφορά σας προβάλλετε επάξια την μικρή μας πατρίδα στα μάτια ντόπιων και ξένων σαν ένα ασφαλή προορισμός, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και καλά σχεδιασμένου σχεδίου προστασίας.

Μαζί με τα συγχαρητήρια μου εύχομαι καλές δουλειές στην ημερίδα σας.

 

(ΕΦυς/ΙΚ)