Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2022 13:03

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια.

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση τέλεσης των εγκαινίων της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης «Απόδημου Ελληνισμού», του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Μίας πτέρυγας, η οποία θα αναβαθμίσει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του Μελάθρου και θα συνδράμει τα μέγιστα σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα της δημόσιας υγείας.

Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς, να συγχαρώ θερμά το παρόν και τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και το προσωπικό του Μελάθρου, για τη συνεχή ανάπτυξη του Ιδρύματος, αλλά και προσήλωσή τους σε πράξεις προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στον οραματιστή του έργου, ένα όραμα που μπορεί να το χαίρεσαι αγαπητέ μου Ανδρέα (Αγγελόπουλος) σαν αποτέλεσμα της προσφοράς των αγωνιστών της ελευθερίας που συνεργαζόμενοι και με την πολιτεία έγινε κατορθωτό να το ολοκληρώσουν και όχι απλά να το ολοκληρώσουν αλλά να γίνει και ένα πρότυπο ίδρυμα προσφοράς στους συνάνθρωπους, πρώτα στους αγωνιστές της ελευθερίας και εν συνεχεία στο σύνολο.  

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ  τους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι, ως διαφαίνεται και από την τιμητική ονοματοδοσία της πτέρυγας, εκτιμώντας το πολυσύνθετο έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο συνέβαλαν μέσα από τις γενναιόδωρες εισφορές τους, στην ανέγερση και λειτουργία του.

Αναμφίβολα, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, πέραν της Στέγης Ηλικιωμένων που διατηρεί, μίας υπερσύγχρονης μονάδας φροντίδας, νοσηλείας και αποθεραπείας, κατάφερε να ανταποκρίνεται με επάρκεια και επαγγελματισμό στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που το επιλέγουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υψηλές υπηρεσίες και το πολύπλευρο έργο του Μελάθρου, αυξάνοντας έτσι τη δυναμική του, αναγνωρίζονται ως σημαίνουσας συνεισφοράς στον τομέα της υγείας.

Δεν είναι τυχαία η συνδρομή και συμβολή του κράτους, αλλά και μέσα στα πλαίσια της καθιέρωσης του ΓΕΣΥ, η ένταξη του Μελάθρου, έτσι ώστε όσοι έχουν ανάγκη νοσηλείας, θεραπείας, αποκατάστασης ιδιαίτερα, να τυγχάνουν ακριβώς της στοργής της πολιτείας μέσα από το ΓΕΣΥ.

Δεν είναι τυχαία η συνεχής διεύρυνση της συνεργασίας του ιδρύματος με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας στον τομέα της έρευνας, ως επίσης και η εμπιστοσύνη που  επιδεικνύουν προς αυτό μεγάλα κέντρα του εξωτερικού που επιλέγουν τη συνεργασία με το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Ως πολιτεία, αξιοποιώντας και θέλοντας να ενισχύσουμε το εγνωσμένου κύρους έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο, υποστηρίξαμε, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες του.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η σύναψη σχετικών συμβάσεων Πολιτείας και Μελάθρου, για παραπομπή ασθενών, από τα κρατικά νοσηλευτήρια, με το Υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτεί από το 2013, δεκάδες κλίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραμονή ασθενών, με τις συνολικές δαπάνες μέχρι και το 2021 να ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, για την ίδια περίοδο, το Μέλαθρον έλαβε κρατική χορηγία συνολικού ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, ενώ για την ανέγερση της νέας πτέρυγας που εγκαινιάζουμε σήμερα, δόθηκε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου Ευρώ.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί τη νέα έκφραση προσφοράς των αγωνιστών της ελευθερίας και του προσωπικού του Μελάθρου προς την Πατρίδα και δεν είναι τυχαίο πως ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επωφεληθεί από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει.

Μέσα από τον ζήλο που επέδειξαν όσον αφορά την επιτέλεση της αποστολής τους, η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται για την αξιόλογη προσφορά του Μελάθρου, στον τομέα της υγείας, ως επίσης και για την αφειδώλευτη κοινωνική του προσφορά.

Την ίδια στιγμή, θα ήταν παράλειψη μου αν δεν εξέφραζα θερμές ευχαριστίες στους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας, αλλά και να κάνω ειδική μνεία στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, φίλη κα Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία πραγματικά αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης μεταξύ του Μελάθρου και της Πολιτείας. Το έργο της εκτιμάται καθολικά και ένιωθα την ανάγκη να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα και ονομαστικά, διότι είναι καθολική η αποδοχή ότι δεν διακρίνει στην προσπάθεια προσφοράς και αυτό είναι το σημαντικότερο. Ευχαριστώ Χριστίνα.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, η πολιτεία ήταν, είναι και θα παραμείνει παρούσα. Σας αξίζει, σας το χρωστάμε, το χρωστάμε σε όσους έδωσαν ή αφιέρωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του τόπου, δίδουν τώρα με την κοινωνική τους προσφορά τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν προβλήματα που οι συνθήκες καμιά φορά επιβάλλουν την εξειδίκευση για την αντιμετώπιση τους».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από το Μέλαθρο για τη διαχρονική του στήριξη στο Μέλαθρο.

Σε σύντομη αναφορά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι πως «είτε ως άνθρωπος είτε ως εκπρόσωπος του λαού, αυτό που θέλω να ξέρετε είναι πως όσο αναπνέω θα είμαι στυλοβάτης δίπλα σας, όπως και στο παρελθόν.

 (ΡΜ/ΙΚ)