Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2022 15:16

Συμμετοχή Κυπρίων βουλευτών σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Oι βουλευτές κ. Νίκος Τορναρίτης (επικεφαλής), κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετέχουν σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της στα Χανιά.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τορναρίτης επισήμανε ότι παρά την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, την ίδια στιγμή υπάρχει ευρύ περιθώριο και προοπτικές για περιφερειακή συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων και αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Η Κύπρος, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, έχει τα τελευταία χρόνια θεμελιώσει ως βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, ένα πλέγμα τριμερών συνεργασιών με γειτονικές της χώρες, εξέλιξη αμοιβαία επωφελής όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άλλους καίριους τομείς δράσης. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, είναι η προσήλωση και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε, θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία, όπως επισήμανε, πλήττει τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Για το ίδιο θέμα, η κα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις μεταβαλλόμενες σημερινές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι αυτές επιδρούν ποικιλοτρόπως στους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων, τόσο εντός των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να είναι υποστηρικτικός, με απώτερο στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των δημοκρατικών θεσμών και δυνάμεων. Αναφερόμενη στην προώθηση της περιφερειακής και ενεργειακής συνεργασίας, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι οι μηχανισμοί διμερών και τριμερών συνεργασιών που έχουν δημιουργηθεί, αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τις χώρες της περιοχής. Ιδιαίτερα σήμερα, πρόσθεσε, λόγω της ανάγκης αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, οι συνεργασίες αυτές καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές νοουμένου ότι οι βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποτελούνται από αξιόπιστους εταίρους. Δυστυχώς, υπογράμμισε η κα Ερωτοκρίτου, ο ρόλος της Τουρκίας και η αναθεωρητική της πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελληνικής Δημοκρατίας, παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και προκαλούν συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Ο κ. Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι οι περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας δεν σκοπούν στον αποκλεισμό καμίας χώρας. Ωστόσο, επισήμανε, οι συνεργασίες αυτές θεμελιώνονται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στις αρχές της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και στην εφαρμογή του κράτους δικαίου. Ως εκ τούτου, είπε, οι συνεχείς παράνομες προκλήσεις και αξιώσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, επισήμανε καταληκτικά, ανήκει στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα