Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2022 10:01

Μήνυμα του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – 19 Μαΐου

Ημέρα μνήμης σήμερα για την αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1911, την μαύρη εκείνη ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικιστικό σχέδιο τελειωτικής εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ανθρώπινος νους ωχριά μπροστά στη βαρβαρότητα που επέδειξαν κατά συστηματικό τρόπο οι νεότουρκοι: Εξολοθρεύτηκαν 353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου, 815 χωριάανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν και 400.000 άλλοι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους και να φθάσουν κατατρεγμένοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω τους ένα πολιτισμό τριών σχεδόν χιλιετών με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο στην καρδιά τους.

Οι νεότουρκοι τους στέρησαν τη ζωή, τη γη, τις περιουσίες τους. Όχι όμως και τη ψυχή τους. Παρά τις κακουχίες οι Έλληνες του Πόντου επέδειξαν ένα αδάμαστο φρόνημα και κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μεγαλουργήσουν στις νέες εστίες που εγκαταστάθηκαν.

Η ίδια βαρβαρότητα επεδείχθη στα χρόνια που ακολούθησαν και εναντίον των Αρμενίων, καθώς και των άλλων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Με το ίδιο απεχθές προσωπείο, η Τουρκία στράφηκε το 1974 εναντίον και των Ελλήνων της Κύπρου.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη διατηρώντας άσβεστη τη ιερή φλόγα της μνήμης και της εθνικής συνείδησης. Μαζί με όλο τον Ελληνισμό διατηρούμε ανόθευτη την ιστορία μας και αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση της αλήθειας.

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)