Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2022 19:44

Συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Κρατών Μελών (ΚΜ), στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός τηςΕθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε το θεσμικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας υπό το πρίσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και τα επί μέρους κεφάλαια του κειμένου που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνει ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα της ΕΕ να δράσει και να διαχειριστεί κρίσεις. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι βελτίωσης του συντονισμού της παρεχόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία μέσω του μηχανισμού που έχει αναπτύξει το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ. Η Στρατιωτική Επιτροπή καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα σημείωσε ότι υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ ενώ έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την ΕΕ και την παγκόσμια ασφάλεια. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των Δυνατοτήτων Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ, της συνεργασίας ΕΕ με το ΝΑΤΟ και άλλους στρατηγικούς εταίρους. Έγινε παράλληλα καταγραφή των απόψεων και επί του εγγράφου ανάλυσης ελλείψεων αμυντικών επενδύσεων στην ΕΕ και καταγραφής εισηγήσεων για συμπλήρωση τους, το οποίο εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ημέρα (JOIN (2022) 24 Final, Brussels 18.5.22). Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε ότι οι προτάσεις που καταγράφονται θα συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και επενδύσεων, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τον κατακερματισμό των διαθέσιμων πόρων. Τέλος έγινε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ σε Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Με την έναρξη της Συνόδου τοποθετήθηκε ο νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγός Robert Brieger και o Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Αντιναύαρχος Hervé Bléjean, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ, με τις παρεμβάσεις τους, εξέφρασαν τις απόψεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αρχηγός της ΕΦ επανέλαβε τη στήριξη του στον Ουκρανικό λαό σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από τα ΚΜ έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και να σταλεί δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπενθύμισε την συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα και να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συζήτηση του πλαισίου εφαρμογής της Στρατηγικής Πυξίδας και της μετατροπής των πολιτικών κατευθύνσεων που περιλαμβάνει σε συγκεκριμένες στρατιωτικές δράσεις και δυνατότητες, ο Αρχηγός της ΕΦ, χαρακτήρισε τις Δυνατότητες Ταχείας Ανάπτυξης ως ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του συγκεκριμένου θεσμικού κειμένου, καθότι θα αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο της Ένωσης για άμεση και αυτόνομη όπου απαιτείται αντίδραση σε αναδυόμενες απειλές και εξελισσόμενες κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε, θα πρέπει αφενός τα Συγκροτήματα Μάχης να καταστούν πιο ελκυστικά για τα ΚΜ και αφετέρου, να συμπληρωθεί η επάνδρωση της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων  της ΕΕ (Military Planning and Conduct Capability-MPCC). Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την ολοκλήρωση των σχετικών με αυτό, διαδικασιών και εξασφάλισης εργαλείων Διοίκησης και Ελέγχου στο Στρατηγικό Επίπεδο. Επιπλέον, καλωσόρισε την ανάγκη συνέχισης της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και βελτίωσης της αντίστοιχης με το ΝΑΤΟ μέσω ενός δομημένου διαλόγου και σύμφωνα με τις αρχές της συμπερίληψης, αλληλεγγύης, διαφάνειας και αυτονομίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με ομολόγους του. Ειδικότερα στη συνάντησή του με τον Αρχηγό EΔ της Γερμανίας  Στρατηγό Eberhard Zorn, ανταλλάγησαν απόψεις για τις δράσεις του πρώτου Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 3 Μαΐου 2022 στη Λευκωσία, ενώ οι 2 Αρχηγοί δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την υφιστάμενη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ναυτικό Απόσπασμα της UNIFIL.

Στην αντίστοιχη συνάντηση με τον Αρχηγό ΕΔ της Ισπανίας Ναύαρχο Teodoro Lopez Calderon ανταλλάγησαν απόψεις σε ότι αφορά στην επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ είχε επίσης κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΕΔ της Μάλτας, Ταξίαρχο Jeffrey Curmi, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Μεσόγειο και τις μεταναστευτικές ροές. Έγινε επίσης διερεύνηση ενδεχόμενων τομέων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο  χωρών.

Τέλος, ο Αρχηγός στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς που υπηρετεί σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα σημαντικότερα θέματα του τομέα εργασίας τους ενώ συζητήθηκαν συνοπτικά οι δράσεις των οργανισμών στους οποίους είναι προσωρινά αποσπασμένοι.

 

(IK)