Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2022 18:40

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε σήμερα επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της Συνέλευσης αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης υπενθυμίζει ότι η Αμμόχωστος παραμένει ακατοίκητη, μια «πόλη φάντασμα», συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και του εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων της πόλης.  Κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζει ο Κύπριος βουλευτής, η πόλη δεν έχει περιέλθει υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Τουρκία προωθεί μεθοδευμένα τον σταδιακό εποικισμό και την εκμετάλλευσή της, προχωρώντας στη διάνοιξη νέων σημείων στο παραλιακό της μέτωπο.

Οι παράνομες αυτές ενέργειες επισημαίνει ο κ. Τορναρίτης, αποτελούν μέρος των τουρκικών επιδιώξεων για νομιμοποίηση της υποτελούς στην Τουρκία «διοίκησης» στα κατεχόμενα, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και την προώθηση «λύσης δυο κρατών» στην Κύπρο. Τέτοιες προκλήσεις, είναι απαράδεκτες και πρέπει να αναχαιτιστούν τονίζει ο Κύπριος βουλευτής. Η πάροδος του χρόνου, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τορναρίτης, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί απροκάλυπτα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.  

Ο κ. Τορναρίτης υπογραμμίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να θεωρούνται λιγότερο σημαντικά από αυτά άλλων κρατών. Επισημαίνει περαιτέρω ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου από την Τουρκία, η αθέτηση από τη χώρα αυτή των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, αλλά και η απόρριψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συγκρούονται με βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει τα ζητήματα αυτά, να απαντηθούν και να υπάρξει λογοδοσία, τονίζει ο κ. Τορναρίτης.

Ο κ. Τορναρίτης καλεί, τέλος, τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην ΚΣΣΕ να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα έναντι κάθε κράτους μέλους που παραβιάζει κατ’ επανάληψη διεθνείς του υποχρεώσεις και να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, ασκώντας την επιρροή τους, προκειμένου να αναχαιτιστούν τα μεθοδευμένα σχέδια της Τουρκίας στην Αμμοχώστου.


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)