Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2022 18:51

Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022» η οποία πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο (FIR και ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, σε σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΦ, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις και σκοπό είχε τη δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την 1η και 2η φάση, πραγματοποιήθηκε, υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης, με τη συμμετοχή 24 Κρατικών Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των 20 Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group).

Η 3η φάση της άσκησης, που αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση, αποτελούσε παράλληλα και την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) και την παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός ΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, ο Υποδιευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ Αντιστράτηγος Giovani Manniore, o Υποδιοικητής του 6ου Αμερικάνικου Στόλου Υποναύαρχος Jeffrey Spivey, ο Επιτελάρχης του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας Υποπτέραρχος Hamed bin Rafea Alarmi, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της UNIFIL Υποναύαρχος Marcus Mugge και Ακόλουθοι Άμυνας χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, συμμετείχαν παρατηρητές από την Ινδονησία, την Αρμενία, την Ουγγαρία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Ζάμπια, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Η φάση Έρευνας και Διάσωσης, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ, σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εξετάστηκε η εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα εντός της περιοχής Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε με προσωπικό και αεροναυτικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, της  Κυπριακής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Άμυνας και τους Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Επίσης, συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς επίσης και σκάφος της ιδιωτικής εταιρίας EDT Offshore. Στην φάση Ε-Δ συμμετείχαν συνολικά 35 αεροναυτικά μέσα και υπηρεσίες με 700 άτομα προσωπικό.

Οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας, ως ο αρμόδιος Υπουργός για την υλοποίηση της άσκησης, έχουν επιτευχθεί, καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων και να διατηρούν υψηλό βαθμό ετοιμότητας για αντιμετώπιση παρόμοιας φύσεως περιστατικών. Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης των ΝΕΟ ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις καταστάσεων κρίσεως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


(ΜΒ)