Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2022 11:12

Χαιρετισμός Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Δημητρίου στην πρώτη επίσημη προβολή του Ντοκιμαντέρ «Μνήμες Κατεχόμενης Γης, οδοιπορικό στη Μεσαορία και την Καρπασία»

Με αισθήματα συγκίνησης αποδέχθηκα την πρόσκληση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου για να απευθύνω χαιρετισμό στην πρώτη, επίσημη προβολή του Ντοκιμαντέρ: «Μνήμες Κατεχόμενης Γης, οδοιπορικό στη Μεσαορία και την Καρπασία».

Μία άξια επαίνου πρωτοβουλία η οποία αποτελεί συνέχεια της υπόλοιπης πλούσιας και ευγενούς δραστηριότητας που αναπτύσσουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης, παραμένοντας διαχρονικά πιστά στην αποστολή της, όσον αφορά τη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας αλλά και τη συνέχιση του αγώνα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλοντας, μέσα από ένα οδοιπορικό στα κατεχόμενα χωριά της Μεσαορίας και της Καρπασίας, την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική τους κληρονομιά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και παραδόσεις, ως επίσης τη φυσική τους ομορφιά, ξυπνά νοσταλγικές θύμισες και αναμνήσεις, γεμίζοντας τον καθένα με συγκίνηση.

Θύμισες και αναμνήσεις από βιώματα που σφράγισαν στη ψυχή τους οι μεγαλύτεροι. Βιώματα που τους όρισαν και τους καθόρισαν, τα οποία φρόντισαν μέσα από τις ιστορίες και τον πόνο της προσφυγιάς να μεταδώσουν σε εμάς τους νεότερους, μεταλαμπαδεύοντας μας τον πόθο της επιστροφής.

Η Μεσαορία, η Καρπασία και οι υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές μας, περιμένοντας ως αγέρωχοι θεματοφύλακες καρτερικά τον γυρισμό των κατοίκων τους, αποτελούν σύμβολα

της ελπίδας, της προσδοκίας και της επιμονής για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Μία δικαίωση που οφείλουμε στους συμπατριώτες μας που στο όποιο κάλεσμα της πατρίδας μας βρέθηκαν στην πρωτοπορία των αγώνων για την ελευθερία της. Τους συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν για τον τόπο μας. Σε αυτούς που έζησαν, μεγάλωσαν και πέθαναν στην προσφυγιά. Σε αυτούς που ακόμα προσμένουν την επιστροφή.

Ένα χρέος το οποίο καθοδηγεί στον δρόμο της σύμπνοιας και της ενότητας προκειμένου να επιτύχουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιλέγουμε την οδό του ειρηνικού διαλόγου, έχοντας αμετάθετο στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Αυτήν ακριβώς την πολιτική βούληση και θέληση διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς πάσα κατεύθυνση σε κάθε διεθνή βήμα, τονίζοντας την ισχυρή θέληση της δικής μας πλευράς να επανέλεθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση καθίσταται ξεκάθαρο είναι ότι η όποια λύση θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές, ως επίσης στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί.

Λύση η οποία θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής.

Ένα κράτος, οι πρόνοιες λειτουργίας του οποίου θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αντίθετα με τη δική μας ισχυρή βούληση, η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν στην ίδια αδιαλλαξία που επιδεικνύουν ανέκαθεν, προβάλλοντας υπέρμετρες αξιώσεις και προβαίνοντας σε σειρά προκλητικών ενεργειών, οι οποίες κάθε άλλο παρά προωθούν τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος προς έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όλοι είμαστε μάρτυρες των όσων επισυμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκ νέου προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της.

Προβήκαμε και προβαίνουμε στα απαραίτητα διαβήματα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι εν λόγω ενέργειες για ακόμη μια φορά αντιβαίνουν των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό που όλοι διαπιστώνουν, αυτό που όλοι καταδικάζουν θα πρέπει, επιτέλους, να τους οδηγήσει στο να παρέμβουν καταλυτικά ούτως ώστε να αποτρέψουν τα οποία νέα τετελεσμένα η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει.

Είναι γι αυτό που προβάλλουμε την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που, μεταξύ άλλων, προνοούν ως το πλέον βασικό την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε ένθερμα, αλλά  και η Τουρκία και η ηγεσία του παράνομου καθεστώτος απέρριψαν ασυζητητί, εμμένοντας στην απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών.

Ως εκ τούτων, είναι σαφές πως προς την επίτευξη της όποιας προόδου είναι απαραίτητο η τουρκική πλευρά να απέχει από τις όποιες μονομερείς ενέργειες, εντάσεις ή απειλές.

Αναλόγως, και είναι ζήτημα που τίθεται ως προτεραιότητα στο πλαίσιο της όποιας διαπραγμάτευσης για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων.

Η επανένωση της πατρίδας μας ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να μπορούμε να περπατάμε ελεύθεροι σε κάθε σπιθαμή της γης που μας γέννησε και μας μεγάλωσε, της γης που εμείς οι νεότεροι θέτουμε ως στόχο να επιστρέψουμε.

Σε αυτό τον αγώνα, και παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι που στέκονται πρωτοπόροι οι αρχές, οι ενώσεις και τα σωματεία των κατεχομένων πόλεων και κοινοτήτων μας.

Εκείνο το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω και να σας μεταφέρω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι, ως και μέχρι στιγμής, για την αμέριστη και με κάθε τρόπο στήριξη της Πολιτείας στο έργο που επιτελείτε, ως επίσης την προσήλωση όσον αφορά την ικανοποίηση στα αιτήματα και τις εισηγήσεις που εγείρετε.

Καταλήγοντας, θέλω για ακόμη μία φορά να συγχαρώ την Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, και όσους εργάστηκαν για τη υλοποίηση και ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, η οποία θα τύχει αξιοποίησης από το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εύχομαι σύντομα να μπορείτε να συνεχίζετε το έργο σας ελεύθεροι στις πατρογονικές σας εστίες.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΜ/ΕΚ)