Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-05-2022 14:38

Διεξαγωγή άσκησης ευρείας κλίμακας πεδίου με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πληροφορεί το κοινό, ότι στα πλαίσια της Εβδομάδας Προστασίας Δασών 2022, θα διεξαχθεί, την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, η Άσκηση Ευρείας Κλίμακας Πεδίου με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» στους Καπέδες, στην περιοχή «Πούλαρος». Η διεξαγωγή της άσκησης θα γίνει μεταξύ των ωρών 11:00-12:00. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για το κοινό.

Σκοπός της άσκησης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2022» είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του συστήματος δασοπυρόσβεσης το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, εναέριες και επίγειες.

Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής και ο Διευθυντής Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου κ. Έλλη Ιωαννίδου.

Την άσκηση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ιορδανίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, των Βρετανικών Βάσεων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείου Άμυνας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, της Ε.Φ., της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Πολιτικής Αεροπορίας, των Επαρχιακών Διοικήσεων και Τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το σενάριο της άσκησης προνοεί την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Μαχαιρά, πλησίον της Κοινότητας Καπέδων, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη και εξελίσσεται σε «ΚΡΙΣΗ».

Εφαρμόζεται το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εμπλέκονται δυνάμεις από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την Πολιτική Άμυνα, την Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Τμήμα Μετεωρολογίας, τις Βρετανικές Βάσεις, το Ινστιτούτο Κύπρου, την εθελοντική ομάδα ΕΤΕΑ, καθώς και ομάδα του σώματος εθελοντών του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου.

Εφαρμόζεται το Σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2» που αφορά τις πτητικές επιχειρήσεις, με την εμπλοκή όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, πτητικών μέσων από τις Βρετανικές Βάσεις. Τις πτητικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης ενισχύουν και μέσα από το Ισραήλ, ενώ στο συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς θα βρίσκεται και προσωπικό από την Ιορδανία.


(ΜΒ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα