Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2022 08:24

Παρέμβαση της Κύπρου στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ με θέμα «Προστασία Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου προέβη στις 25 Μαΐου 2022 σε δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ στην ανοικτή συζήτηση του σώματος με θέμα «Προστασία Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις».

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα και δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων που επιβιώνουν μέσα σε δυσχερείς συνθήκες ανά τον κόσμο παραμένει εξαιρετικά ανησυχητικός, παρά τις σαφείς διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών για προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων. Τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απόδειξη των τραγικών επιπτώσεων στον άμαχο πληθυσμό.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του αυξανόμενου αριθμού εκτοπισθέντων (ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια το 2021) ως αποτέλεσμα ένοπλων συγκρούσεων. Τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει πιο ενεργό ρόλο για να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής των εκτοπισμένων στις εστίες τους όσον το δυνατό γρηγορότερα, να τύχει σεβασμού το δικαίωμα στις περιουσίες τους και μην υπάρξει εποικισμός των περιοχών που άφησαν πίσω τους. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος, ως θύμα επίθεσης, έχει βιώσει αυτά τα φαινόμενα και γνωρίζει το δυσχερή τους αντίκτυπο στους αμάχους αλλά και τον ρόλο τους στην εδραίωση των αποτελεσμάτων της παράνομης χρήσης βίας.

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, ο κ. Χατζηχρυσάνθου επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί  διερεύνησης και ταυτοποίησης. Υπογράμμισε τη σημασία του σχετικού Ψηφίσματος ΣΑ 2474 του 2019 το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρές σχετικές διατάξεις σε Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με αγνοουμένους που η τύχη τους παραμένει άγνωστη για πολλές δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου αναφέρθηκε και στην ανάγκη προστασία των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των αμάχων σε συνθήκες ξένης κατοχής όπως επίσης και στην ανάγκη επίτευξης λογοδοσίας για σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τέτοιων περιπτώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισήμανε τη μεγάλη σημασία της προστασίας των αμάχων ως μέρος των όρων εντολής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει να παρέχει σχετικά στοιχεία αλλά και να εργάζεται για την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων προς αυτό τον σκοπό.

(ΜΓ/ΕΧΡ)