Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2022 14:56

Δηλώσεις στον Τύπο από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη μετά τις επαφές του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry

Κάιρο 26 Μαΐου 2022

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον εκλεκτό συνάδελφό μου και αγαπητό μου φίλο Sameh, για την ευγενική του φιλοξενία σήμερα στο Κάιρο. Όπως συμβαίνει πάντα, είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια εις βάθος συζήτηση για όλο το φάσμα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και να αξιολογήσουμε την επιτευχθείσα πρόοδο.

Φυσικά, σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σήμερα αφιερώθηκε στις γόνιμες διμερείς μας σχέσεις, δεδομένου ότι ως Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε εντολή από τους αξιότιμους Προέδρους μας να ηγηθούμε των προετοιμασιών του 2ου G2G που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αυτό το φθινόπωρο.

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ακόμη καλή ευκαιρία για τον απολογισμό της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να αναλύσω λεπτομερώς και να ενημερώσω για τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα της Τριμερούς Γραμματείας στην Κύπρο. Μια εξέλιξη που, πιστεύω, θα βοηθήσει τον συντονισμό εν όψει της 10ης τριμερούς μας Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος το δεύτερο εξάμηνο.

Όσον αφορά στη γεωγραφική μας περιοχή, έχουμε αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα περιφερειακής συνεργασίας και τις ιδιαίτερες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβα επίσης τη σημασία του υπεύθυνου και σταθεροποιητικού ρόλου της Αιγύπτου έναντι της Λιβύης και της κρίσιμης συμβολής της όσον αφορά όλες τις πτυχές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά το Αιθιοπικό Φράγμα, ένα ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για την Αίγυπτο, επανέλαβα την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής λύσης.

Επιπλέον, με τον Sameh ανταλλάξαμε απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι ένα στρατηγικό προπύργιο στην περιοχή και ένας σημαντικός εταίρος, και η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τη διατήρηση μιας καλής δυναμικής στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Συζητήσαμε επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τις δραματικές συνέπειές της από την ενέργεια στην επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες προσθέτουν στις προκλήσεις που έχουν σημαντική επίδραση στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμη πιο επιτακτική.

Τούτου λεχθέντος, είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος, τόσο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, όσο και για καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Αίγυπτος, επίσης, ως οικοδεσπότης της COP 27, δεν μπορεί παρά να έχει κεντρικό ρόλο σε όλες τις υπό εξέταση επιλογές.

Πιστεύω πολύ ότι τέτοιες συνέργειες είναι κεντρικής σημασίας. Σχηματισμοί όπως το επιτυχημένο παράδειγμα του EMGF, του οποίου η Κύπρος προεδρεύει φέτος, είναι λαμπρά παραδείγματα περιφερειακής πολυμερούς συνεργασίας βασισμένης σε αρχές και κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Τέλος, η σημερινή συνάντηση μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Sameh για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη, συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της Αιγύπτου.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ μου Sameh, σας ευχαριστώ για τη ζεστή φιλοξενία σας.

(ΜΓ/ΕΧΡ)