Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2022 16:02

Συντονισμός Υπουργών Μεταφορών Κύπρου και Ελλάδας ενόψει της συζήτησης για το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ “Fit for 55”

Εκτενή συζήτηση για τα νομοθετήματα που περιλαμβάνονται στο νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ “Fit for 55” είχαν σήμερα, στην Αθήνα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Γιάννης Καρούσος και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις που θα έχει η δέσμη νομοθετημάτων που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους κανονισμούς που επηρεάζουν τον τομέα των αερομεταφορών (ReFuelEU Aviation), που ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Καρούσος μετέφερε στον Έλληνα ομόλογό του τις ανησυχίες της Κύπρου για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα εν λόγω νομοθετήματα στα νησιωτικά και τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ. Εξήγησε δε πως η Κύπρος έχει υποβάλει σειρά εισηγήσεων, οι οποίες, εάν ενσωματωθούν στο νομοθετικό πακέτο, θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που αλυσιδωτά θα προκύψουν στους τομείς των αερομεταφορών, του τουρισμού και της οικονομίας. Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο εργαλείο εκτίμησης του αντικτύπου από τα νομοθετήματα στις αερομεταφορές, που ανέπτυξε η Κύπρος, λέγοντας πως αριθμός χωρών της ΕΕ, αφού χρησιμοποιήσουν το εργαλείο, ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τις προτάσεις της Κύπρου. Αυτό δείχνει, είπε ο κ. Καρούσος, ότι δεν είχε προηγηθεί μέχρι τώρα υπολογισμός του κόστους των νομοθετημάτων στις οικονομίες των χωρών.

Ενόψει τη συζήτησης που θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, ανάμεσα στους Υπουργούς Μεταφορών της ΕΕ, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κύπρου. Εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα του Υπουργείου του για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό, με στόχο να καταστεί εφικτή η συμπερίληψη των κυπριακών προτάσεων στη δέσμη νομοθετημάτων.

Την ίδια ώρα, οι δύο Υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν προσηλωμένες και στηρίζουν τους φιλόδοξους στόχους του “Fit for 55” σε σχέση με το περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Τέλος, στο περιθώριο της συνάντησής τους, οι κ.κ. Καρούσος και Καραμανλής είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί άλλων θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, όπως η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναχωρεί αύριο από την Αθήνα για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ.

(ΜΚυ)