Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2018 19:56

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη σε εκδήλωση του Δήμου Λατσιών για βραβεύσεις αθλητών, μαθητών και εθελοντών

Σε ένα σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο το ζητούμενο είναι η ανάδειξη  σωστών προτύπων, αξιών και ανθρωπιστικών αντιλήψεων, η προβολή και η επιβράβευση πολιτών και ειδικότερα νέων, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει με τη δράση τους είναι επιτακτική ανάγκη.  Η ενεργός πολιτότητα, ο εθελοντισμός αποτελεί εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο του για έναν κοινωφελή σκοπό, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή ενός φορέα. Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια, να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες ότι, όλα αξιολογούνται σύμφωνα με τη χρηματική τους αξία. Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέραν από τις παραδοσιακές του μορφές, όπως είναι η  φιλανθρωπία, και εξελίσσεται σε μια πολυτομεακή και πολυεπίπεδη δυναμική ενεργό συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται.

Από την αρχαία Ελλάδα η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, ήταν σημαντικό στοιχείο υγιούς κοινωνίας και δημοκρατίας.

Η παρουσία του Εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται όλο και πιο αισθητή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κουλτούρα της προσφοράς του εθελοντισμού και η κοινωνική διάσταση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης, επανέρχονται στα σύγχρονα συστήματα ευημερίας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως και η συμβολή τους στη χάραξη πολιτικής του κράτους. Οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους δημιουργικής και ουσιαστικής εθελοντικής προσφοράς συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ανισοτήτων, καταπολέμησης του αποκλεισμού αλλά και στη δική τους προσωπική ανάπτυξη, αποκτώντας νέες δεξιότητες και γνώσεις εκτός της επίσημης εκπαίδευσης. 

Με τον ίδιο τρόπο, ο αθλητισμός αντικατοπτρίζει τις ίδιες αξίες με τον εθελοντισμό. Ο αθλητισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύστημα αρχών και αξιών που πολλές φορές στηρίζεται σε εθελοντές ή έχει εθελοντική δράση. Επίσης, ο αθλητισμός ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και συνδέεται με τον εθελοντισμό. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο κομμάτι του εθελοντισμού έχει σχέση με τον αθλητισμό. Παράλληλα, ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, είτε ως ερασιτεχνικός, είτε ως μαζικός αθλητισμός, είτε ως φυσικές δραστηριότητες, είτε με τη μορφή των παιχνιδιών.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η ενεργοποίηση όλων και κυρίως των νέων σε θέματα αθλητισμού και εθελοντισμού και η καθιέρωση της άθλησης και της εθελοντικής προσφοράς ως μέρος της καθημερινότητάς μας και ως στάση ζωής.

Να μην υποτιμούμε όμως την αξία και την αναγκαιότητα για την  απόκτηση της γνώσης μέσω της επίσημης εκπαίδευσης, η οποία  διαμορφώνει χαρακτήρες και συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα  ζωής. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λατσιών  για την καθιέρωση των βραβείων και να συγχαρώ τους βραβευθέντες . Είναι σημαντικό να προβάλλουμε σωστά πρότυπα και να τιμούμε εκείνους που ξεχωρίζουν με τα επιτεύγματά τους.

______________

ΜΛ/ΑΜ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα