Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2018 20:37

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Λευκωσία, για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή να βρίσκομαι μαζί σας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλική Επανάσταση της 14ης Ιουλίου του 1789, βασισμένη στην οικουμενικότητα του κοινωνικού τρίπτυχου «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα»,  αποτέλεσε μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές στην Ιστορία, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της ανθρωπότητας ευρύτερα.

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη που ακολούθησε τον Αύγουστο του 1789, καθώς και το Σύνταγμα του 1791 αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για όλα τα μετέπειτα δημοκρατικά κινήματα και πηγή έμπνευσης και αντίστασης για τους λαούς της Ευρώπης εναντίον της απολυταρχίας.

Τα κηρύγματα του Διαφωτισμού προστέθηκαν μόνιμα επιπλέον στο πολιτικό λεξιλόγιο των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλάζοντας ριζικά τον ρουν της σύγχρονης Ιστορίας: ισονομία, ισοπολιτεία, ελευθερία, ανεξιθρησκία, ορθολογισμός, φυσικό δίκαιο. Και είναι αυτά ακριβώς τα ιδανικά και οι θεμελιώδεις αξίες που ενέπνευσαν και τους οραματιστές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στη βάση των οποίων δημιουργήθηκε η μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερή μου ικανοποίηση για το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Η άριστη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα τόσο σημαντικό στρατηγικό εταίρο όπως είναι η Γαλλία, είναι εμφανής όχι μόνο μέσω των συμπράξεων μας εντός των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ιδιαίτερα και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε στην Ομάδα Med7, στην οποία υπάρχει πλήρης συναντίληψη και καθορισμός δράσεων για πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη και όχι μόνο.

Παράλληλα, σε διμερές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση των συμπράξεών μας, στη βάση και της Γαλλοκυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2016 και η οποία καθορίζει κοινούς στόχους συνεργασίας στους τομείς του Πολιτικού Διαλόγου, της Ασφάλειας και της Άμυνας, της Οικονομίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετέ μου να προβώ σε ιδιαίτερη αναφορά στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Η σχέση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας και αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, ιδιαίτερα καθώς μαζί με τη Γαλλία – της οποίας ο ρόλος στη διεθνή σκηνή είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικός -  μοιραζόμαστε όχι μόνο τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία μας με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Την ίδια στιγμή, είναι κοινή μας πεποίθηση πως η αναβάθμιση της γαλλικής παρουσίας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τα κοινά μας συμφέροντα αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια  της ίδιας της ΕΕ.

Ένδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί, επίσης, και η λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στην Λευκωσία, καταδεικνύοντας τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού.

Εν προκειμένω, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το υψηλό του επιπέδου λειτουργίας και διδασκαλίας και τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία και ανάπτυξη που παρουσιάζει το σχολείο.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να μεταφέρω τις θερμότατες ευχαριστίες και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική στήριξη που επιδεικνύει η Γαλλική Κυβέρνηση στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια διαχρονική στήριξη που εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εκάστοτε εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και από την εκφρασθείσα επιθυμία, μέσω και της ιδιότητας της ως Μονίιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.

Μετά από την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017, λόγω της επιμονής των συνομιλητών μας στη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και στη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, η διαπραγματευτική διαδικασία, δυστυχώς, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Και όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στη διεθνή κοινότητα, στους εταίρους μας στην ΕΕ, ευρύτερα στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει δεδομένη η θέση μου για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, νοουμένου, βεβαίως, ότι οι συνθήκες, κατά τον Γενικό Γραμματέα, το επιτρέψουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε ο Γενικός Γραμματέας να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  

Ευελπιστώ πως οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας αλλά και η Τουρκία θα ανταποκριθούν θετικά, ιδιαίτερα επί των όσων καταγράφει το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα για το θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, και των στρατευμάτων, ως επίσης θα απέχουν  από τις όποιες ενέργειες, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Μιας λύσης, η οποία θα εγγυάται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ και θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελώντας το καλύτερο εχέγγυο, όπως και εσείς κ. Πρέσβη έχετε τονίσει, για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Μιας λύσης που θα υπαγορεύει πως ένα εκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ δεν χρειάζεται τις όποιες εγγυήσεις τρίτης χώρας, που ενδεχομένως θα επηρεάζουν όχι μόνο το αίσθημα ασφάλειας της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Θέλουμε, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί απειλή για τον άλλον. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάργηση των όποιων αναχρονιστικών συμφωνιών, οι οποίες δεν προάγουν, αλλά υποσκάπτουν το αίσθημα ασφάλειας.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων αλλά και της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φίλε κ. Πρέσβη,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήτο παράλειψη εάν δεν σας εξέφραζα τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τις συνεχείς προσπάθειες που ο ίδιος προσωπικά και η Κυβέρνησή σας, με την οποία οι σχέσεις μας είναι άριστες, καταβάλλετε για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως μεταφέρετε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, στον φίλο Πρόεδρο Macron και στον Γαλλικό λαό τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη σημερινή επέτειο, καθώς και τις ευχές μας για συνεχή ευημερία, πρόοδο και ειρήνη.

Και βεβαίως κάθε επιτυχία στον αγώνα της Κυριακής.

--------------------

ΡΜ/ΣΧ