Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 19:05

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου ως εκτελών χρέη Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε φιλανθρωπική εκδήλωση της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Στροβόλου

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Στροβόλου εις μνήμη της αγαπημένης μας Ζέτας Αιμιλιανίδου. 

Επιτρέψτε μου πρώτα να σας συγχαρώ για τη βοήθεια και τη στήριξη που παρέχετε σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι η παρουσία των εθελοντών είναι έντονη και αισθητή στην κυπριακή κοινωνία, και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Η δράση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Στροβόλου, από την 20η Ιανουαρίου 1951 που ιδρύθηκε, αναδεικνύει και προβάλλει τον ψυχικό πλούτο των μελών της και καταδεικνύει τη σημασία της εθελοντικής συνεισφοράς στη διαχείριση των αναγκών της κοινωνίας μας. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλόπτωχος Στροβόλου ήταν η πρώτη φιλανθρωπική Οργάνωση που ιδρύθηκε στον Στρόβολο και αγκάλιασε τους Στροβολιώτες με πολλή αγάπη, εισπράττοντας πίσω την ίδια αγάπη και στήριξη. Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης σε άπορα παιδιά όπως γάλα, συσσίτιο, παπούτσια και στολές του σχολείου, για να μην νιώσει κανένα παιδί μειονεκτικά. Συγχαίρω την Φιλόπτωχο Στροβόλου που μετά την εισβολή και την κρίση του 2013 στηρίζει ακόμη μηνιαίως 33 άπορες οικογένειες, καθώς επίσης Χριστούγεννα και Πάσχα φροντίζει ώστε να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα τις γιορτές χωρίς στερήσεις. Η αλτρουιστική της δράση δεν σταματά εδώ, αφού επιχορηγεί ασθενείς για μετάβαση στο εξωτερικό για θεραπεία, όπως επίσης για εγχειρήσεις που γίνονται στην Κύπρο από ειδικούς γιατρούς.

Η αύξηση των αναγκών κοινωνικής στήριξης τα τελευταία χρόνια κατέδειξε την αναγκαιότητα για να προχωρήσει η Κυβέρνηση τάχιστα στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο την παροχή σε κάθε πολίτη των αναγκαίων προς το ζην, στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας και τυχόν εξειδικευμένες ανάγκες, ένα επιτυχημένο εγχείρημα αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που επιτελούσε η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Παράλληλα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το ΕΕΕ, αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα θέματα φροντίδας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, περιλαμβανομένων και των ηλικιωμένων, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας, πολιτική που τώρα συνεχίζεται στην πορεία που χάραξε η εκλιπούσα, μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, τις προσπάθειες μας, μέσω της συνεχούς προώθησης κατάλληλων πολιτικών και μέτρων, για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων και εργαζομένων, τη στήριξη της δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των συστημάτων πρόνοιας και προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και πρακτικών στα εργασιακά θέματα.

Η μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση ή την κατάρτιση προωθείται από το Υπουργείο μέσω της εφαρμογής ενεργητικών μέτρων πολιτικής υπό τη μορφή Σχεδίων παροχής κινήτρων για πρόσληψη ή/και κατάρτιση ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ομάδα των νέων.

Παρά ταύτα, τον ρόλο του κράτους έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που αποτελούν πλέον ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς και πολύτιμους συνεργάτες του κράτους.

Σας διαβεβαιώνω ότι, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τους Μη Κυβερνητικούς Φορείς και θα παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελούν.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

----------------------

Σημ: Την ομιλία ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης.


(ΜΒ/ΕΧΡ)