Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2022 08:00

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Κάδη στα εγκαίνια του νέου οινοποιείου της ΛΟΕΛ, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου οινοποιείου της ΛΟΕΛ, εδώ στη Λεμεσό.

Η ΛΟΕΛ, «γεννημένη» το 1943 στα δύσκολα χρόνια των συνθηκών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της Κυπριακής Βιομηχανίας Οινικών Προϊόντων. Τα προϊόντα της είναι συνυφασμένα με την ίδια την κουλτούρα του λαού μας γι’ αυτό και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα. Με έδρα της τη Λεμεσό, η ΛΟΕΛ αποτελεί σήμερα ένα βασικό συνεργάτη του κύπριου αμπελουργού, συνδράμοντας στην απορρόφηση της παραγωγής εκατομμυρίων κιλών όλων των ποικιλιών σταφυλιού του τόπου μας.

Η ονομασία ΛΟΕΛ είναι συνυφασμένη, πέραν των οίνων και της κουμανταρίας, και με τη ζιβανία, αφού πριν από 26 χρόνια ήταν η εταιρεία που επένδυσε και ανέδειξε τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα του μοναδικού αυτού κυπριακού αποστάγματος. Του προϊόντος που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της ποτοποιίας μας αλλά και της παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας. Η ζιβανία της ΛΟΕΛ έχει αγαπηθεί από το κυπριακό κοινό, και όχι μόνο, και κατατάσσεται ως μακράν η πιο δημοφιλής ζιβανία που παράγεται στον τόπο μας.

Φίλες και φίλοι,

Το νέο Οινοποιείο της ΛΟΕΛ, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι ανεπτυγμένο σε έναν χώρο δώδεκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και κατατάσσεται στα μεγάλα οινοποιεία του τόπου μας, αφού έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 6 εκατομμυρίων κιλών σταφυλιών τον χρόνο. Επενδύσεις όπως αυτή ενισχύουν την αγροτική οικονομία του τόπου μας και βελτιώνουν το εμπορικό μας ισοζύγιο, ενώ παράλληλα προσφέρουν στον αμπελουργό τη σιγουριά που χρειάζεται για να συνεχίσει να εξελίσσει το προϊόν και την παραγωγή του.

Παράλληλα, όμως, υποδομές όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα, συνδράμουν και στη «στροφή στην ποιότητα», την πολιτική που αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο των σχεδιασμών του Υπουργείου μας. Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι αποτελεί μονόδρομο η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προϊόντων που είναι προσεγμένα από το επίπεδο του αμπελώνα μέχρι και το επίπεδο της οινοποίησης και της εμπορίας. Για αυτό άλλωστε, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, παρέχονται, μέσω του Υπουργείου μας, 4,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση μέτρων αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, προώθησης οίνων στο εξωτερικό, ασφάλειας συγκομιδής, καινοτομίας και βέβαια χρηματοδοτήσεων επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα, μέσα από τις οποίες στηρίχθηκε και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την αμπελουργία και την οινοποιεία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, με στοχευμένες παρεμβάσεις και σημαντική οικονομική συνδρομή, εκ μέρους του κράτους, πετύχαμε την απορρόφηση ολόκληρης της ντόπιας παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, ενώ παράλληλα έγινε κατορθωτό να αντέξει η οινοποιητική βιομηχανία και να βγει από αυτή τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε μια ειλικρινής σχέση μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, των αμπελουργών αλλά και των οινοποιών μας, και αυτό θέλω να το τονίσω. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να δώσω τα εύσημα στη ΛΟΕΛ, διότι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ήταν σταθερά πρόθυμη να συνδράμει την προσπάθειά μας, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες σταφυλιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ τη ΛΟΕΛ για την ολοκλήρωση του οινοποιείου της και να της ευχηθώ καλές δουλειές και πολλές και μεγάλες επιτυχίες μέσα από την πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης αυτής υποδομής αλλά και την αληθινή συνεργασία με τον κύπριο αμπελουργό.

Ευχαριστώ.

(ΜΓ/ΕΧΡ)