Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2022 12:25

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ-ΣΕΚ)

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ-ΣΕΚ), της οργάνωσης εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς το Γενικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ομοσπονδίας για την πολύχρονη και ουσιαστική προσφορά της στα εργασιακά δρώμενα, στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης του τόπου, με αμετάθετο στόχο την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που στηρίζονται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού διαλόγου.

Ως Υπουργείο Εσωτερικών διατηρούμε για σειρά ετών συνεχή και σταθερή συνεργασία με την ΟΗΟ-ΣΕΚ για τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας και θα ήθελα πραγματικά να σας συγχαρώ για την υπεύθυνη στάση σας, η οποία έχει συμβάλει σε μια αγαστή και εποικοδομητική μεταξύ μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ δε περισσότερο για την αποτελεσματικότητα που μαζί καταφέραμε να επιδεικνύουμε στην επίλυση προβλημάτων.

Το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο στην οποία, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό πλέον περιβάλλον-περιλαμβανομένων των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων- έχουν αλλάξει δραστικά. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να θέσει τα θεμέλια προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και του εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας τους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντίστοιχες προκλήσεις προκύπτουν και για σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, κυρίες και κύριοι, που σήμερα μπορούμε να αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας μπροστά μας νέα και εξαιρετικά ελπιδοφόρα δεδομένα για τον τόπο μας.

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών, συζητήσεων και διαβουλεύσεων, έγινε κατορθωτή η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Μάρτιο, μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την Κύπρο. Η Κυβέρνηση, είχε θέσει το θέμα της αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της, με απώτερο στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος για όλους του πολίτες της Κύπρου. Και θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος με επιμονή έθεσε τις βάσεις γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Η ψήφιση και δημοσίευση των νέων νόμων αποτέλεσε το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τροχοδρόμηση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο ήδη εφαρμόζεται, με στόχο τον Ιούνιο του 2024, στις επόμενες τοπικές εκλογές, να τεθεί σε  εφαρμογή το νέο πλαίσιο λειτουργίας. 

Είμαι σίγουρος, ότι η εξαιρετική συνεργασία που μέχρι σήμερα είχαμε με τη συνδικαλιστική πλευρά και η πολύτιμη και σταθερή στήριξη που επιδείξατε ως συνδικαλιστές προς την επίτευξη του στόχου της ψήφισης των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης, θα συνεχιστεί και κατά το μεταβατικό στάδιο.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε στην πορεία αυτή, ενδεχομένως να είναι πολλά. Ήδη είστε γνώστες κάποιων φυσιολογικών κατά την εκτίμηση μου αντιδράσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για μία τόσο ριζοσπαστική αλλαγή. Δεν είναι όμως ικανές οι όποιες αντιδράσεις να εμποδίσουν την πορεία υλοποίησης, εφόσον αντιμετωπίζονται με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας και με το βλέμμα προσηλωμένο στον τελικό στόχο: δημιουργία βιώσιμων, πιο αποτελεσματικών τοπικών αρχών και οργανισμών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, διοικητική και οικονομική αυτονομία προς όφελος του κάθε πολίτη, όπου και εάν κατοικεί στην Κύπρο.

Τα  θέματα προσωπικού σαφώς και αποτελούν ένα από τους κύριους πυλώνες της επικείμενης μεταρρύθμισης. Δείκτης επιτυχίας, θα είναι η δημιουργία σύγχρονων οργανογραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε νέας οντότητας και η ενίσχυση των τοπικών αρχών με το ενδεδειγμένο προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους. Είτε αυτό αφορά τους νέους δήμους, είτε τη δημιουργία τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις Κοινότητες, είτε τους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Ο βαθμός δυσκολίας του καθενός μπορεί να είναι διαφορετικός, η σημαντικότητα όμως είναι η ίδια για όλες τις οντότητες.

Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα υλοποιήσει έργο, το οποίο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την κατάρτιση σε αιρετούς αλλά και στο προσωπικό των τοπικών αρχών, προκειμένου να δοθούν τα αναγκαία εφόδια για την ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Το έργο, το οποίο αρχίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέχρι και τις αρχές του 2025, και θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συνεργασία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

Θέλω ακόμα να σας ενημερώσω ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών σαν συντονιστής της προσπάθειας υλοποίησης έχει ενεργοποιήσει τους προβλεπόμενους από τους Νόμους μηχανισμούς, όπως η συγκρότηση Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων για τους νέους δήμους και Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Πρόσθετες πληροφορίες για τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά το μεταβατικό στάδιο στους τομείς που σας αφορούν, περιέχονται στην παρουσίαση που θα γίνει αργότερα από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Αντώνη Οικονομίδη. Με την ευκαιρία, να ενημερώσω επίσης ότι την Δευτέρα θα βρεθώ με τους συνεργάτες μου στην Αθήνα για να επισημοποιήσουμε την συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης ώστε η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων να γίνει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Στόχος μας, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι να εργαστούμε εντατικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τιμώντας, μεταξύ άλλων, και τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων Κύπρου και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με την οποία διασφαλίστηκε το καθεστώς εργοδότησης, τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων που απασχολούνται στους επηρεαζόμενους από τη μεταρρύθμιση Οργανισμούς, όπως είναι οι Τοπικές Αρχές, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης, αλλά και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Δημόσια ραδιοτηλεόραση – Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Κύριες και κύριοι,

Εφόσον επεσήμανα προηγουμένως την υπεύθυνη στάση που τηρεί η Ομοσπονδία σας στο χειρισμό των εργασιακών θεμάτων και στις διαβουλεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, επιτρέψτε μου να υπομνήσω  τη συνεισφορά σας στην υλοποίηση της σημαντικότατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2020, μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών του προσωπικού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Μια συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών μέσω των προϋπολογισμών του Ιδρύματος και αφορούσε το νέο οργανόγραμμα, τη ρύθμιση του διαχρονικού, όπως είχε εξελιχθεί, θέματος με τους συνεργάτες αορίστου χρόνου, καθώς και την οριστική επίλυση του προβλήματος των περιθωριακών ωφελημάτων του Ιδρύματος. Μέσω αυτής της συμφωνίας, δημιουργήθηκε ένα οργανόγραμμα που δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Ίδρυμα να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, αξιοποιώντας πλήρως το έμψυχο δυναμικό του και χωρίς καμιά απώλεια θέσεων. Πρόσθετα, 

•  εξορθολογίστηκε ο τρόπος  ανέλιξης του μόνιμου προσωπικού στη βάση της νέας οργανωτικής δομής εργασίας, ενώ

•  δόθηκε  λύση σε ένα από τα πλέον χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα και αφορά τους συνεργάτες αορίστου χρόνου, οι οποίοι διαχρονικά δεν τύχαιναν καμίας επαγγελματικής αναγνώρισης.

•  Η δε συμφωνία που επετεύχθη στο θέμα των Περιθωριακών Ωφελημάτων στο ΡΙΚ, περιλαμβάνει τη  μεταφορά του ποσού €3,6 εκ., στο λογαριασμό του Ταμείου Ευημερίας των Υπαλλήλων του Ιδρύματος ως συλλογικό ωφέλημα, για να χρησιμοποιηθεί για τους δικαιούχους του Ταμείου.

•  Επίσης, περιλαμβάνει απαλλαγή του ΡΙΚ από τις συσσωρευμένες οφειλές στο Ταμείο Περιθωριακών Ωφελημάτων και ειδικά από την υποχρέωση του να καταβάλει ποσό ύψους €8,9 εκ., το οποίο θα διατεθεί για την ανέγερση νέων/ σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων.

•  Ίσως όμως μια από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας ήταν η ένταξη στο Ταμείο Ευημερίας των συνεργατών αορίστου χρόνου και της αύξησης του ποσοστού συνεισφοράς του ΡΙΚ.

Η συμφωνία ήδη υλοποιείται μέσω των ετήσιων προϋπολογισμών του Ιδρύματος και τόσο το προσωπικό, όσο και το Ίδρυμα, απολαμβάνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

 

Στεγαστική πολιτική

Κύριες και κύριοι,

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα άκρως αναπτυξιακό Υπουργείο. Μια από τις παρεμβάσεις μας υπέρ των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων, αποτελεί η νέα στεγαστική μας πολιτική, η οποία μέσα από την πορεία υλοποίησης της εξελίχθηκε και «μεταλλάχθηκε» για να καταστεί ακόμα πιο γενναιόδωρη και ελκυστική για τους πολίτες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από την Κυβέρνηση δόθηκε στην προώθηση πολιτικών για αναζωογόνηση της υπαίθρου, με ιδιαίτερη αναφορά στις ορεινές, μειονεκτικές και ακριτικές μας περιοχές, ικανοποιώντας το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων.

Στόχος, μέσα από τα γενναιόδωρα Σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και για προσέλκυση νέων κατοίκων, συντείνοντας στη μείωση του φαινομένου της αστυφιλίας.

Μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν συνολικά 694 αιτήσεις για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, με δαπάνη ύψους €24,3εκ., κάτι το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα Σχέδια.

Τα Σχέδια αναθεωρήθηκαν και επαναπροκηρύχθηκαν τον Απρίλιο του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα και τριπλάσιες διαθέσιμες πιστώσεις ύψους €15εκ. για φέτος και €20 εκ. για το 2023. Οι ουσιώδεις διαφοροποιήσεις που επιφέραμε υπέρ των δικαιούχων, σκοπό έχουν τη μέγιστη ανταπόκριση ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Μετανάστευση

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα μπορούσα να αφήσω αναπάντητη την πρόκληση του φίλου Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ για μια αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ημικατεχόμενη μας πατρίδα. Το μεταναστευτικό. Ενός προβλήματος που δυστυχώς υπερκάλυψε στις δημόσιες συζητήσεις, ακόμα και το κυπριακό. Δράστης και ηθικός αυτουργός και στις δυο περιπτώσεις, ο Αττίλας. Εισβολέας το 1974, διακινητής ανθρώπινων ψυχών τα τελευταία χρόνια, εργαλειοποιώντας τους μετανάστες με σκοπό και στόχο τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της χώρας. Αυτή η επικίνδυνη υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συναθροίσει 50,000 αιτητές ασύλου στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, σχεδόν όλους προερχόμενους από την πράσινη γραμμή την οποία παράνομα διέρχονται καθημερινά.

Παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής οι πρόσφατες αποφάσεις αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ που στέλνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, έχουν γίνει πλέον κοινωνοί, συμμέτοχοι και αρωγοί στην προσπάθεια μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Αυτό βέβαια δεν έγινε ούτε ως δια μαγείας ούτε τυχαία. Έγινε με επιμονή, αλλά και σωστή και τεκμηριωμένη πρόταξη του προβλήματος που οδήγησε στην υπογραφή 4 συμφωνιών με την ΕΕ και τους οργανισμούς της, που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η διαχείριση του προβλήματος καθίσταται πλέον πιο βατή αφού παρέχεται στήριξη σε σημαντικά έργα υποδομής αλλά και τεχνογνωσία.

Μπροστά σε αυτή τη μεταναστευτική πλημμυρίδα που κατακλύζει την πατρίδα μας, που απειλεί την δημογραφική μας ταυτότητα και εγείρει θέματα ασφάλειας, αλλά και υπέρμετρης επιβάρυνσης των φορολογούμενων πολιτών, το ΥΠΕΣ έχει οριοθετήσει ξεκάθαρα τους στόχους μας. Μείωση των διελεύσεων από την πράσινη γραμμή η οποία μπορεί να μην αποτελεί το εξωτερικό μας σύνορο είναι όμως ο χώρος διέλευσης του 94% των παράτυπων μεταναστών, όλων προερχομένων από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Αυτό θα γίνει κατορθωτό με την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων, με επιτήρηση μέσω αστυνομικής μονάδας, την συγκρότηση της οποίας αναμένουμε να ψηφίσει σε Νόμο σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και χρήση της τεχνολογίας. Την ίδια ώρα μεγιστοποιούμε τις επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Ήδη οι απελάσεις για το 2022 ξεπέρασαν όσες συνολικά έγιναν το 2021 φτάνοντας τις 2400, ενώ τροχοδρομούμε συμφωνίες με αριθμό χωρών για επιστροφή των εκείνων των υπηκόων τους των οποίων η παραμονή απορρίφθηκε.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Καταληκτικά επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την εξαίρετη διοργάνωση του Παγκύπριου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Σωματείων και Ημικρατικών Οργανισμών, με ιδιαίτερη αναφορά στον φίλο Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Ηλία, τον οποίο και ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να απευθυνθώ σε σάς.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους εσάς, τους κοινωνικούς εταίρους, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί γιατί είναι απαραίτητο συστατικό της διατήρησης της εργατικής ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας τόσο των εργαζομένων, όσο και του τόπου μας. 

Είναι αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά και αρχές που πρέσβευσε η αείμνηστη φίλη, Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία συνεργάστηκε μαζί σας με αμέριστο ζήλο για τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής πρόνοιας. Η Ζέτα έβαλε τη δική της προσωπική σφραγίδα σε ένα τεράστιο έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας. Θα τη θυμόμαστε για πάντα και θα την τιμούμε.

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, σας εύχομαι ένα καλό και εποικοδομητικό συνέδριο.

Ευχαριστώ.

 

(ΕΦυς)