Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2022 13:09

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην τελετή λήξης της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας για Εθνοφρουρούς

Καλημέρα σε όλους. Είναι πραγματικά με πολλή χαρά που βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ και να συνομιλήσω με μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ομάδα του πληθυσμού, τους εθνοφρουρούς μας, τη νέα γενιά, τους νέους οδηγούς μας.

Μια εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις που αποφασίστηκαν μαζί με τους συναδέλφους μου, Υπουργό Άμυνας και Μεταφορών, για να σας ενημερώσουμε για θέματα οδικής ασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία μιας γενιάς ευσυνείδητων οδηγών.

Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τη δραματική αύξηση στον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, που έχουν φθάσει τις 22 από τις αρχές του έτους. Δυστυχώς, μέσα σε αυτούς και ένας συνάδελφός σας, εθνοφρουρός.

Η πρόληψη και η οδική ασφάλεια αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, ώστε να καταπολεμήσουμε τις σοβαρές και θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις, τις οποίες στοχεύουμε να μειώσουμε μέχρι το 2030 κατά 50%.

Από πλευράς Αστυνομίας και Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συνεργαζόμαστε συνεχώς με την Εθνική Φρουρά για την εκπαίδευσή σας, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις σε στρατόπεδα, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια ανά επαρχία, με τη συμμέτοχή των κλιμακίων της οδικής ασφάλειας.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και με τη συμμετοχή των πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας, η οποία είναι καθοριστική καθώς μεταφέρουν μηνύματα μέσα από τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις γνώσεις τους όπως είδαμε και στα δύο βίντεο που ετοιμάστηκαν από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Σκοπός μας, να σας ευαισθητοποιήσουμε μέσα από την εξιστόρηση πραγματικών ιστοριών, όπως αυτή του Αλέξη, και να σας ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η Εθνική Φρουρά για τις μετακινήσεις σας, όπως ανέφερε ο Μιχάλης.

Στα πλαίσια της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες σε στρατόπεδα Παγκύπρια, η Αστυνομία έχει συνδράμει με την πραγματοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων μέσω της χρήσης των γυαλιών προσομοίωσης και του εκπαιδευτικού οχήματος που διαθέτει η Σχολή Οδηγών του Τμήματος Τροχαίας.

Αρκετοί από εσάς έχουν οδηγήσει ή θα οδηγήσουν το ειδικό αυτοκίνητο της τροχαίας με εκπαιδευτή συνοδηγό και βοηθητικά πετάλια, φορώντας παράλληλα τα γυαλιά προσομοίωσης. Θα βιώσετε από πρώτο χέρι πώς είναι η οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλης, υπερβολικής κούρασης ή χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, για να καταλάβετε και μόνοι σας τον κίνδυνο που θέτουμε τους εαυτούς μας οδηγώντας υπό αυτές τις συνθήκες.

Αγαπητοί Εθνοφρουροί,

Η οδήγηση είναι προνόμιο όλων μας και ως οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καθένας από εμάς που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι έχει την ευθύνη να «διατηρήσει» την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.

Για να είμαστε ασφαλής, πρώτα εμείς και μετά οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου, πρέπει πάνω απ’ όλα να τηρούμε τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Για εσάς τους νέους οδηγούς, η οδήγηση είναι μια νέα εμπειρία, την οποία είμαι σίγουρη αναμένατε με ανυπομονησία.

Με την απόκτηση της άδειας οδήγησης σας, αισθάνεστε πλέον έμπρακτα την ανεξαρτησία στις μετακινήσεις σας χωρίς να εξαρτάστε από τους γονείς σας.

Μην αφήσετε όμως την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό να σας παρασύρουν. Η οδήγηση, όπως το καθετί στη ζωή, χρειάζεται πολλή εξάσκηση και εμπειρία για να μπορέσετε να εκτιμήσετε και να διαχειριστείτε τους κινδύνους που εμφανίζονται μέσα στο δρόμο.

Ξέρετε, αρκούν μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να γίνει μια θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση. Αυτά τα λίγα χιλιοστά καθορίζουν την απόσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Για αυτό και σας καλώ να προφυλάξετε τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας.

Η ανθρώπινη ζωή, η αρτιμέλεια και η υγεία κάθε πολίτη αποτελούν ανεκτίμητα αγαθά και κυρίως για εσάς τους νέους που έχετε όλο το μέλλον μπροστά σας.

Για αυτό αναλογιστείτε με σοβαρότητα τις επιπτώσεις μιας επιπόλαιης και ανεύθυνης οδήγησης χωρίς τη χρήση των προσφερόμενων μέσων ασφάλειας. Τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Είστε υπερπολύτιμοι για τους δικούς σας ανθρώπους αλλά και για την κοινωνία, γιατί είστε το μέλλον αυτού του τόπου.

Και μην ξεχνάτε, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την οικογένειά μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Να οδηγάτε λοιπόν με προσοχή, γιατί πάντα κάποιος θα σας περιμένει στο σπίτι.

Εύχομαι καλή θητεία σε όλους.

Ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΕΧΡ)