Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2022 19:30

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην 61η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ

Έντιμε κύριε Υπουργέ Υγείας, 

Αξιότιμοι συνάδελφοι βουλευτές, 

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του ΣΕΛΚ, 

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντή του ΣΕΛΚ, 

Κυρίες και κύριοι, 

Διαχρονικά, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, αποτελεί έναν εξαίρετο συνεργάτη και σύμβουλο της πολιτείας στον χρηματοοικονομικό τομέα, γι’ αυτό και είναι με μεγάλη χαρά που δέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην 61η Ετήσια Γενική σας Συνέλευση. Ως εκ τούτου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, και εκ μέρους ολόκληρου του νομοθετικού σώματος τον ΣΕΛΚ, για την προσφορά του στην Κύπρο και την οικονομία ευρύτερα, μέσα από μια μακρά διαδρομή, που έχει την αφετηρία της στο 1961, έτος ίδρυσής του.

Έκτοτε ως ένας από τους πλέον ισχυρούς κυπριακούς επαγγελματικούς συνδέσμους, συμμετέχει ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος, μέσω υψηλών επιπέδων επαγγελματισμού, σύμφωνα πάντοτε με τα διεθνή πρότυπα.

Εξήντα ένα χρόνια μετά, ο σύνδεσμος συνεχίζει να ενισχύει τα μέλη του, παρέχοντάς  την απαιτούμενη γνώση, εκπαίδευση, καθοδήγηση και στήριξη, ενώ παράλληλα παραμένει απαραίτητος και πολύτιμος συνεργάτης της πολιτείας σε θέματα λογιστικής φύσης, προάγοντας ταυτόχρονα επαγγελματικά και ηθικά ιδεώδη. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό αυτό ρόλο, το κράτος έχει παραχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες στον ΣΕΛΚ δυνάμει του άρθρου 113 του περί Ελεγκτών Νόμου του 2017, ως το μόνο αναγνωρισμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο κυπριακό σώμα λογιστών.

Αγαπητές κυρίες / αγαπητοί κύριοι,

Η κυπριακή οικονομία έχει αναντίλεκτα υποστεί πολλά πλήγματα, από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι και πρόσφατα με τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια δε, το κτύπημα ήταν τεράστιο λόγω της παρατεταμένης υγιειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι δείκτες της οικονομίας να δοκιμάζονται, παρά την εφαρμογή γενναιόδωρων κυβερνητικών μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους. Σε αυτή την οργανωμένη κρατική προσπάθεια σημαντικοί αρωγοί υπήρξατε εσείς και ο ίδιος ο σύνδεσμος, ο οποίος παρείχε τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την κατανόηση των σχετικών διαταγμάτων και τη διεκπεραίωση της υποβολής των αιτήσεων από τους επηρεαζόμενους.

Παράλληλα, με τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις οικονομικές προοπτικές όχι μόνο της χώρας μας, αλλά διεθνώς, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος του λογιστή/λογίστριας γίνεται ολοένα και πιο βαρυσήμαντος. Μπορεί να δώσει λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν το κράτος γενικότερα, όντας ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον φορολογούμενο και την κρατική μηχανή. Θα πρέπει να λειτουργεί συνεπώς με αξιοπιστία, ακεραιότητα και διαφάνεια.

Εξ ορισμού η ενάσκηση του λογιστικού επαγγέλματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, γεγονός που απαιτεί άρτια επιστημονική επάρκεια, ικανότητα αλλά και δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης και ευελιξίας με στόχο την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων της οικονομίας και του νομικού πλαισίου που τη διέπει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία του Κώδικα Δεοντολογίας ως προς τις προϋποθέσεις υγιούς άσκησης του λογιστικού επαγγέλματος.

Φίλες και φίλοι,

Η τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την εποχή μας, διεισδύοντας σε όλους τους τομείς και πτυχές της κοινωνίας, δημιουργεί περισσότερο την ανάγκη για άμεση και πολυεπίπεδη διαχείριση και πληροφόρηση, σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, αναδεικνύοντας το επάγγελμα του λογιστή και τις λογίστριας ως ένα από τα πιο υποσχόμενα του μέλλοντος. Όπως στοχευμένα επισημαίνει άλλωστε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, η λογιστική «είναι μία από τις ωραιότερες επινοήσεις του ανθρώπινου μυαλού».

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, κατανοώντας τη σπουδαιότητα του λογιστικού επαγγέλματος και τη συνεισφορά του ίδιου του συνδέσμου, καθώς με τις εισηγήσεις του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, εκφράζουμε γι’ ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας να εργαστούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, με στόχο τη διαμόρφωση των βέλτιστων νομοθετικών ρυθμίσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΕΛΚ πάντα προς όφελος της οικονομίας και της αξιοπιστίας του κράτους. Η χώρα επιβάλλεται να συνεχίσει σε πορεία σταθερότητας αλλά και ανάπτυξης και εσείς -μέσα από συλλογική δράση- μπορείτε να αναμοχλεύσετε τις κινητήριες δυνάμεις του τόπου..         

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης του συνδέσμου σας. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)