Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2022 13:59

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του στον Πρόεδρο γίνεται πριν τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρόσθεσε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες.

Σημείωσε, επίσης, ότι η βοήθεια αυτή καταδεικνύει το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη των Κυπρίων ανάμεσα τους, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους.

Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται σε λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)