Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2022 15:23

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου για τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους της ΡΑΕΚ και ΑΗΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με εκπροσώπους της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από τις ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού και η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε εν εκτάσει η στρατηγική που ακολουθείται με τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, η οποία εξελικτικά θα συμβάλει στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εφαρμοστούν βιώσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Τονίστηκε, επίσης, πως βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η επιτάχυνση της απεξάρτησης της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα σε συνδυασμό με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και τα Σχέδια χορηγιών που παραχωρήθηκαν ή είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό ή προγραμματίζεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1)   Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο.  

2)   Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού.  

3)   Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί   η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.  

Τα τρία πιο πάνω μέτρα θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό  μίγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

4)   Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

5)   Θα αξιολογηθούν νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

6)   Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.

7)   Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 για την εγκατάσταση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ. Επίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα με συντελεστή 5% για ευάλωτα νοικοκυριά και 9% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)