Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2022 11:21

Παρέμβαση κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στο Μπέρμιγχαμ

Συνεχίζονται στο Μπέρμιγχαμ οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, συμμετείχε σε συζήτηση για τις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε σε ολόκληρη την υφήλιο η πανδημία της νόσου Covid-19, προστέθηκαν οι ανθρωπιστικές συνέπειες της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες να απειλούνται άμεσα σε πολλές χώρες. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη στηλίτευσε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίσταται ο Κυπριακός λαός για σαράντα οκτώ χρόνια, συνεπεία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και υπογράμμισε ότι οι επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας εντείνουν περαιτέρω την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.    

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των πολιτών, τόνισε την αναγκαιότητα ουσιαστικότερης συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανισμών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συναφώς, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε σε σειρά διαβουλεύσεων, που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό την καταγραφή των θέσεων και προβληματισμών τους όσον αφορά τα θέματα προτεραιότητας για τον ΟΑΣΕ, τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο έγκρισης σχετικών ψηφισμάτων κατά τις Ετήσιες Συνόδους της Κ.Σ.ΟΑΣΕ. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)