Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2022 13:56

Αντιφώνηση του Υφυπουργού Πολιτισμού Δρα Γιάννη Τουμαζή στην τελετή διορισμού από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, 

Θέλω αρχικά να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε, να μου αναθέσετε τα καθήκοντα του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, υλοποιώντας την εξαγγελία σας για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Είναι δε με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και με αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνω τα καθήκοντα αυτά.

Με ικανοποίηση, λόγω του ότι ο πολιτισμός αποκτά πλέον δική του κρατική υπόσταση, μια ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή, η οποία θα αφιερωθεί στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, αναλαμβάνω τη θέση αυτή με αίσθημα ευθύνης, προς την πολιτιστική κοινότητα της Κύπρου και τονίζω ότι η πολιτική και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι εξόχως ανθρωποκεντρικοί, στο δε επίκεντρο τους βρίσκονται οι δημιουργοί και οι παραγωγοί πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση σας, μέσω της ίδρυσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού, δηλώνει έμπρακτα τη σύμπλευσή της με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα ‘Ήπια Δύναμη’. Ισότιμη, δίπλα στην διπλωματία, την οικονομία και τη δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών.

Αυτή τη δύναμη σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε: είναι το κύριο όπλο μας.

Στην πολιτιστική διπλωματία, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά κυρίως στη δημιουργία και την εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα μας με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται στον διεθνή χώρο.

Η αντίληψη που τοποθετεί τον πολιτισμό στο περιθώριο των κοινωνικών και εθνικών δράσεων είναι προ πολλού ξεπερασμένη. Όπως εξάλλου και η αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό μια δαπάνη πολυτελείας, που απευθύνεται σε λίγους.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημιουργικών προϊόντων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2004 και 2020, ενώ ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη νέα οικονομία της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της πρόσβασης στη γνώση.

Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού από την Κυβέρνηση στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή μιας συγκροτημένης στρατηγικής κατεύθυνσης στον πολιτισμό με επίκεντρο την καινοτομία, την οικολογία, τη συμμετοχικότητα, την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ανάπτυξη.

Φορείς της ΕΕ εδώ και δεκαετίες αναφέρουν εμφαντικά ότι οι στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού αποδίδουν εξαιρετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στη διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων πολιτιστικών γεγονότων, δεκαπλασιάζοντας την απόδοση των επενδύσεων.

Προτεραιότητά μας λοιπόν είναι να αναδείξουμε τη σημασία του πολιτισμού γενικότερα αλλά και των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών ειδικότερα, ως φορέων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, ως πηγών βιώσιμων επενδύσεων και αυξημένης αποδοτικότητας.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας σε θέματα πολιτισμού, μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης διεθνών, Ευρωπαϊκών και μεσογειακών συνεργασιών και της ενθάρρυνσης της εγκατάστασης Ευρωπαϊκών δικτύων στην Κύπρο. 

Η στρατηγική θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλει την ενεργή και ηγετική εμπλοκή της Κύπρου σε δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον τομέα της Πολιτιστικής Διπλωματίας, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση και ανάπτυξη σχέσεων μέσω του πολιτισμού.

Με πνεύμα συνεργασίας, διαφάνειας και με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχω στη διάθεσή μου, θα εργαστώ με συνέπεια και ενθουσιασμό, για να θέσω τις βάσεις για τη σωστή διαμόρφωση του Υφυπουργείου, πάντοτε με επίκεντρο τον δημιουργό, τον άνθρωπο, τον ακάματο εργάτη του πολιτισμού.

Εξάλλου, και εγώ προσωπικά ως άτομο προερχόμενο από τον χώρο του πολιτισμού, ερμηνεύω την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπό μου, την εμπιστοσύνη σας, ως εμπιστοσύνη στους εργάτες του πολιτισμού στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ/ΣΧ)