Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2022 13:59

Αντιφώνηση του Υφυπουργού Πολιτισμού Δρα Γιάννη Τουμαζή στην τελετή παράδοσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Αγαπητέ  Υπουργέ Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, φίλε Πρόδρομε,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτήν τη σημαντική στιγμή, την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου για την οποία τόσο συμβάλατε.

Για να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική μέρα έχουν συμβεί πολλά.

Ως γνωστόν, μέχρι και το 1965 δεν υπήρχε κάποια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία που να ασχολείτο αποκλειστικά με τον πολιτισμό. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου όλα τα θέματα παιδείας και πολιτισμού ρυθμίζονταν από τη Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, υπό την προεδρία του Δρα Κωνσταντίνου Σπυριδάκη. 

Μετά και τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964 και τα ανυπέρβλητα προβλήματα στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει το 1965 το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τον τομέα του πολιτισμού ανέλαβε η Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου.

Το 1993 με την προσθήκη της λέξης «Πολιτισμός» το Υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και η Μορφωτική Υπηρεσία σε Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, που Κυβέρνηση υλοποίησε την εξαγγελία της, επί της δικής σας υπουργίας, και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι με μεγάλη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης που παραλαμβάνω τον Πολιτισμό από το Υπουργείο σας.

Με πνεύμα συνεργασίας, διαφάνειας και με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχω στη διάθεσή μου, θα εργαστώ με συνέπεια και ενθουσιασμό, για να θέσω τις βάσεις για τη σωστή διαμόρφωση του Υφυπουργείου, πάντοτε με επίκεντρο τον δημιουργό, τον άνθρωπο, τον ακάματο εργάτη του πολιτισμού.

Εξάλλου, και εγώ προσωπικά ως άτομο προερχόμενο από τον χώρο του πολιτισμού, ερμηνεύω την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπό μου, ως εμπιστοσύνη στους εργάτες του πολιτισμού στην χώρα μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για όλες τις προσπάθειες σας για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ευελπιστώ στη συνέχιση της γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας, την οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει.

Ευχαριστώ πολύ.

 

(ΕΚ/ΣΧ)