Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2022 13:34

Έκθεση δραστηριοτήτων του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

Συνεχίζονται στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Στα πλαίσια χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Συνέλευσης, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη παρουσίασε έκθεση με τις πρόσφατες δραστηριότητές του, ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 30η επέτειο ίδρυσης του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), όπου στο περιθώριο των εκδηλώσεων είχε επαφές με εκπροσώπους ΜΚΟ. Επιπρόσθετα, συμμετείχε σε συνάντηση της Πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών στην οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ όσον αφορά την ανθρώπινη διάσταση.

Επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις δραστηριότητες του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη σημαντική βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της ΚΣ ΟΑΣΕ και της κοινωνίας των πολιτών στους τομείς παρακολούθησης εκλογών, επιτόπιων επισκέψεων και διαβουλεύσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος βουλευτής έκανε αναφορά στη διοργάνωση, με πρωτοβουλία του ίδιου, διαβούλευσης βουλευτών μελών της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών τον περασμένο μήνα. Κατά τη συζήτηση, τέθηκαν από πλευράς των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, συστάσεις και παρατηρήσεις επί των προσχεδίων των εκθέσεων και ψηφισμάτων των Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώθηκαν από τα Μέλη της Συνέλευσης στα τελικά ψηφίσματα. Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών και στα επόμενα χρόνια.   

Εξάλλου, στα πλαίσια χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας, ο κ. Χατζηγιάννη, έχοντας το γενικό πρόσταγμα της αποστολής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για παρακολούθηση των πρόσφατων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Σερβία, ενημέρωσε τα Μέλη της Συνέλευσης για τα κύρια συμπεράσματα που εξήχθησαν από την επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας και για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών. 

Επιπλέον, σε συνεδρίες της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας και της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο κ Χατζηγιάννη υπέβαλε τροπολογίες σχετικά με την αποτροπή της χρήσης πυρηνικών όπλων, τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, την καταδίκη της δημιουργίας συνθηκών σε ορισμένα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ που δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανισμών και τη σημασία της διεξαγωγής αποστολών παρακολούθησης εκλογών και παρακολούθησης των συμπερασμάτων που εξάγονται από τις εν λόγω αποστολές.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Αd Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, συμμετείχε σε συνεδρία της επιτροπής, όπου συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό σε αριθμό χωρών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)