Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2022 09:47

Χαιρετισμός Υφυπουργού Πολιτισμού δρα Γιάννη Τουμαζή στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω απόψε στην έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράµατος 2022, ενός από τους πιο επιτυχηµένους πολιτιστικούς θεσµούς του τόπου µας. 

Η διοργάνωση συµπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1997 µε τις άοκνες προσπάθειες του τότε Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και µεγάλου θεατράνθρωπου της Κύπρου Νίκου Σιαφκάλη.

Έκτοτε, το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί µε τρόπο ώστε να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο µέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Έχει δε αγκαλιαστεί γενναιόδωρα από την κοινωνία µας η οποία δίνει αθρόα το παρόν της κάθε χρόνο στις παραστάσεις, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτιµά το Φεστιβάλ σε βασικό µέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και συνοχής της.

Σήµερα, το Φεστιβάλ είναι ο καρπός της συνέργειας µεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισµού, του Υφυπουργείου Τουρισµού και του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. 

Αποτελεί δε την πραγµάτωση ενός σηµαντικού στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισµού που είναι η παροχή ευκαιριών πρόσβασης  σε σύγχρονο, αναβαθµισµένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου µας, τόσο στα µεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Το φετινό πρόγραµµα περιλαµβάνει πέντε θεατρικές παραγωγές υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Κάθε µία έχει να επιδείξει µια διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση ως προς τη θεµατική της τραγωδίας που πραγµατεύεται. Κοινός παρονοµαστής των  παραγωγών παραµένει το επιτυχές ζύµωµα του πρωτοποριακού και του διαχρονικού στοιχείου, γεγονός που καθιστά το φετινό πρόγραµµα ακόµα πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για τον θεατή. 

Ο πλουραλισµός στις αποδόσεις αποτελεί επίσης µια θαυµάσια ευκαιρία για ένα δηµιουργικό διαπολιτισµικό διάλογο, για αλληλοκατανόηση, για επικοινωνία που τόσο έχει ανάγκη η ανθρωπότητα στην παρούσα συγκυρία. 

Οι παραστάσεις που θα απολαύσουµε φέτος ταξίδεψαν στη χώρα µας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισπανία και την Ελλάδα. Από τον βαθιά πολιτικό Οιδίποδα Τύραννο, τον Σοφόκλειο ήρωα που άλλαξε το ρου της επιστήµης της ψυχανάλυσης από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, θα περάσουµε στην ακραία εναλλαγή των  συναισθηµάτων πάθος-οδύνη-λύτρωση της Ηλέκτρας από την Ισπανία, για να καταλήξουµε στις θεατρικές παραγωγές από την  Ελλάδα. 

Πρώτος ο Προµηθέας Δεσµώτης, αυτό το κορυφαίο έργο που µας µεταφέρει στη θεολογική και ηθική ατµόσφαιρα της εποχής του Αισχύλου µε την ύβρη να διαδραµατίζει τον καθοριστικό ρόλο. Ακολουθεί η Ελένη, αιώνιο πρότυπο οµορφιάς αλλά και αιτία των δεινών και του παραλογισµού του πολέµου τα οποία ο Ευριπίδης  καταδικάζει και, τέλος, στο έργο του Σοφοκλή Αίας θα δούµε να προβάλλει το αιώνιο ζήτηµα ατόµου-κοινωνίας, εγώ-συνόλου.

Αυτή η µοναδική σύνθεση ιδεών, οι αντιφάσεις του ανθρώπου, τα δυσδιάκριτα όρια µεταξύ µύθου και αντικειµενικότητας, τα ηθικά διλήµµατα που φέρει ο πανανθρώπινος λόγος αυτών των έργων από το τόσο µακρινό χθες στο σήµερα, σηµατοδοτεί αναντίρρητα και τη διαχρονικότητα και οικουµενικότητα της κλασικής ελληνικής γραµµατείας η οποία έχει ακόµη τη δύναµη να συγκινεί βαθιά τον θεατή του 21ου αιώνα.

Θέλω να συγχαρώ, αλλά κυρίως να ευχαριστήσω, όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την πραγµατοποίηση του Φεστιβάλ. Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου  Ελληνικού Δράµατος 2022 και εύχοµαι καλή επιτυχία και καλή  θέαση!

(ΜΓ/IK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα