Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2018 09:02

Επιμνημόσυνος λόγος Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 1974, στην Περιστερώνα

Με βαθιά συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, τελούμε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα το μνημόσυνο των ηρωικά πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Δώρου Χαραλάμπους, Κώστα Ανδρέου, Χαράλαμπου Πάλμα και Ανδρέα Πηλαβά, που τις φρικτές μέρες του πολέμου ανταποκρίθηκαν στο ιερό καθήκον και με αισθήματα φιλοπατρίας πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Οι οικογένειες των ηρώων μας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περιστερώνας και όλοι εμείς σήμερα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τον απεριόριστο σεβασμό μας στην αυτοθυσία εκείνων, που με τόλμη και αυταπάρνηση έδωσαν την άνιση μάχη για να υπερασπιστούν τη γη που τους γέννησε.

Παράλληλα, αναπέμπουμε δέηση και προσευχόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των τριών αγνοουμένων της Κοινότητας, Ανδρέα Παπατρύφωνος, Κυριάκο Χατζημάμα και Μάμα Κυριάκου Τσιακλή, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στη δίνη του πολέμου. Σχεδόν μισός αιώνας έχει παρέλθει για τις οικογένειες  των αγνοουμένων μας που εξακολουθούν να βιώνουν ακόμα το δράμα και τον πόνο της τραγικής αυτής συνέπειας της εισβολής.

Φίλες και φίλοι,

Σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα, σε καιρούς που η κοινωνία μας έχει ανάγκη από θετικά πρότυπα χρέους και ευθύνης, η απόδοση τιμής σε όσους αυτοβούλως προέταξαν το ανάστημά τους, υπερασπιζόμενοι την αξία της ελευθερίας, αποτελεί διαχρονικό καθήκον προς την ιστορία μας και παντοτινή οφειλή προς τους ήρωές μας.

Οι ηρωικά πεσόντες και οι αγνοούμενοι, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, πολέμησαν με τόλμη και σθένος κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους, αγαπημένες συζύγους και τα λατρευτά τους παιδιά, προσφέροντας τη ζωή τους και πράττοντας στο ακέραιο το χρέος τους προς την πατρίδα.

Ο Δώρος Χαραλάμπους γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1944 στο χωριό Αργάκι. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος και η Μαρία Πικρού και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του. Ήταν νυμφευμένος με τη Χρυσταλλένη Χατζηκωστή από την Κατωκοπιά και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για γενική επιστράτευση, έτοιμος να προσφέρει απλόχερα και με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες του προς τη δοκιμαζόμενη πατρίδα. Κατατάγηκε ως έφεδρος στο 321 Τάγμα Επιστράτευσης και συμμετείχε από την πρώτη κιόλας μέρα σε σκληρές μάχες κοντά στο χωριό Καζιβερά. Στις 20 Ιουλίου 1974 έπεσε μαχόμενος από τουρκικές σφαίρες υπερασπιζόμενος την ελευθερία.

Ο Κώστας Ανδρέου γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1946 στο χωριό Κάτω Μονή. Πατέρας του ήταν ο Ανδρέας και μητέρα του η Μαρία Ανδρέου. Ήταν νυμφευμένος με την Αλίκη Βιολάρη και πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού. Με την έναρξη της εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, κατατάγηκε έφεδρος στο 306 ΤΠ στο Νέο Χωριό Κυθρέας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, το τάγμα του μεταφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, όπου διεξήγαγε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Στις 22 Ιουλίου το τάγμα του Κώστα Ανδρέου διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει μετά από μεγάλη επίθεση που δέχθηκε από τουρκικά στρατεύματα τα οποία στηρίζονταν από την πολεμική τους αεροπορία και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης. Η περιοχή όπου βρισκόταν, τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του Τούρκου εισβολέα. Ο Ανδρέου μαζί με άλλους συμπολεμιστές του κατέληξε σε οικία μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Κερύνειας. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Το 2007 τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Επανατάφηκε στην Περιστερώνα με τις πρέπουσες τιμές.

Ο Χαράλαμπος Πάλμας, παιδί του Παντελή και της Καλλιόπης, γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου το 1946 στα Λειβάδια Λάρνακας. Διέμενε στην Περιστερώνα, ήταν νυμφευμένος με την Ανδριανή και πατέρας τριών παιδιών. Στις 20 Ιουλίου 1974 κατατάγηκε έφεδρος στο 391 ΤΠ στη Λάρνακα, το οποίο ακολούθως μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίου Παύλου Λευκωσίας και τέθηκε υπό τη διοίκηση του 336 ΤΠ. Κατά τη Β’ φάση της εισβολής και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου, η περιοχή στην οποία βρισκόταν το φυλάκιο που αμύνετο ο Πάλμας μαζί με ομάδα εφέδρων, καταλήφθηκε από τουρκικά στρατεύματα. Η εκταφή των λειψάνων του από το κοιμητήριο Λακατάμιας πραγματοποιήθηκε το 2000, οπότε ταυτοποιήθηκαν τα οστά του και τάφηκαν στην Περιστερώνα.

Ο Ανδρέας Πηλαβάς, παιδί του Γεώργιου και της Παναγιώτας, γεννήθηκε στην Περιστερώνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1942. Ήταν έγγαμος με τη Μαρούλα Λοΐζου και πατέρας δύο παιδιών, όταν κλήθηκε στις 20 Ιουλίου 1974 να καταταγεί έφεδρος στο 306 ΤΠ, το οποίο είχε έδρα το Νέο Χωριό Κυθρέας. Έλαβε μέρος σε σκληρές και άνισες μάχες εναντίον των Τούρκων εισβολέων, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, όπου μεταφέρθηκε το τάγμα του μέχρι τη στιγμή που διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν. Ο Ανδρέας Πηλαβάς κατέληξε σε μία ημιτελή πολυκατοικία μαζί με αριθμό άλλων στρατιωτών. Στις 24 Ιουλίου 1974 συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους. Το 2007 τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η ταυτότητα των οστών του διακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA ενώ ακολούθως τάφηκε στην Παλλουριώτισσα.

Κυρίες και κύριοι,

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, μνημονεύουμε και αποδίδουμε την ύψιστη τιμή σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους ακόμα αγνοούνται καθώς, επίσης, στις οικογένειές τους, που με ήθος, αξιοπρέπεια και ψυχική αντοχή υπομένουν όλα αυτά τα χρόνια το δυσαναπλήρωτο κενό της απώλειας των δικών τους ανθρώπων.

Σήμερα αναπέμπομε δέηση και προσευχόμαστε για τη διακρίβωση της τύχη των τριών άξιων τέκνων της Κοινότητας, Ανδρέα Παπατρύφωνος, Κυριάκο Χατζημάμα και Μάμα Κυριάκου Τσιακλή.

Ο Παπατρύφωνος ήταν άγαμος και πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 διέμενε μαζί με τους γονείς του στην Περιστερώνα. Στις 20 Ιουλίου κατατάγηκε έφεδρος στο 366 ΤΠ, το οποίο είχε έδρα το Παλαιομέτοχο. Το βράδυ της ίδιας μέρας, το τάγμα του μεταφέρθηκε στην περιοχή Λαπήθου- Καραβά όπου ενεπλάκη σε μάχες με τις δυνάμεις του Αττίλα. Στις 15 Αυγούστου 1974 μετά από σκληρές μάχες με τους εισβολείς οι άνδρες του τάγματος διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν. Έκτοτε  αγνοείται η τύχη του.

Ο Κυριάκος Χατζημάμας ήταν, επίσης, άγαμος και ζούσε με τους γονείς του στην Περιστερώνα. Στις 20 Ιουλίου 1974 κατατάγηκε έφεδρος στο 306 ΤΠ με έδρα το Νέο Χωριό Κυθρέας. Δύο μέρες αργότερα έλαβε μέρος σε μάχες που πραγματοποιήθηκαν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Δέχθηκαν μεγάλες επιθέσεις από τις δυνάμεις του εχθρού γι’ αυτό και διατάχθηκε οπισθοχώρηση κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Μάμας Κυριάκου Τσιακλή γεννήθηκε στην Περιστερώνα όπου και διέμενε με τους γονείς του. Όταν άρχισε η τουρκική εισβολή, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 190 Μ.Α. ΤΠ, η έδρα της οποίας βρισκόταν στον Καραβά. Χαράματα της ίδιας μέρας, ο Κυριάκου μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες της Β’ Πυροβολαρχίας έλαβαν οδηγίες να κινηθούν προς την Κερύνεια. Κοντά στην περιοχή Έξι Μίλι η Πυροβολαρχία δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Αμέσως λήφθηκαν οδηγίες για να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Μάμας Κυριάκου μαζί με αριθμό άλλων στρατιωτών κινήθηκαν προς την πλευρά της θάλασσας. Το όνομά του συγκαταλέγεται μέχρι σήμερα στον μακρύ κατάλογο των αγνοούμενων αδελφών μας.

Φίλες και φίλοι,

Τα ιερά χώματα της πατρίδας μας ανέδειξαν πολλούς ήρωες. Η ψυχική δύναμη και η αξιοπρέπειά τους παραδίδει σε όλους εμάς τις καλύτερες διδαχές. Υποκλινόμαστε όλοι ευλαβικά στο μεγαλείο της θυσίας και της  προσφοράς τους στην πατρίδα.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με στόχο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση που να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της μαρτυρικής μας νήσου. Η μεγαλύτερη τιμή που οφείλουμε στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας, δεν είναι άλλη παρά η λύτρωση και η επανένωση του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,                                         

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και των σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί ενότητα δυνάμεων, σύμπνοια και ομοψυχία. Το καθήκον μας απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές είναι επιτακτικό. Το χρέος απέναντι στους ηρωικούς μας νεκρούς βαρύτατο. Δεν επιτρέπεται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Έχουμε υποχρέωση να συντηρήσουμε τη μνήμη τους και να εμπνεύσουμε στη νέα γενιά τα ιδανικά τους.

Η Κυβέρνηση, στηριγμένη στις αρχές του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, δηλώνει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί εντός του πλαισίου των έξι σημείων, που έθεσε ως βάση για συζήτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καθώς, επίσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία και την ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επιδιώκουμε μια λύση που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών. Μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να συμβιώνουν ειρηνικά και θα εξασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Για την επίτευξη των στόχων μας, έχουμε ως στήριγμα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας, στοιχεία τα οποία πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων μας και μόνιμος οδηγός μας στην πορεία για δικαίωση και εθνική αναγέννηση.

(ΑΜ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα