Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2018 10:49

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Ο λόγος της συνέχισης του απαράδεκτου στάτους κβο δεν οφείλεται παρά αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ευχόμενος, όπως ανέφερε, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι να αλλάξουν νοοτροπία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της ημέρας, είπε ότι «ο διχασμός μάς οδήγησε στο άφρον και προδοτικό πραξικόπημα τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε ακόμα και σήμερα. Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους μας, και μέσα από την ενότητα να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος για το μέλλον του Κυπριακού και, ερωτηθείς αν θα έχει επαφές με ξένους εμπλεκόμενους στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πλευράς μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι θέσεις μας είναι καλά γνωστές. Οι προσπάθειες των εκάστοτε Κυβερνήσεων ήταν επιτέλους να εξευρεθεί μια ειρηνική, βιώσιμη λύση. Η βάση έχει συμφωνηθεί.

Ο λόγος της συνέχισης ενός απαράδεκτου στάτους κβο δεν οφείλεται παρά αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας αλλά και Τουρκοκυπρίων.

Εύχομαι να αλλάξουν νοοτροπία, μυαλά, έτσι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, μια λύση αντάξια με τις αρχές, τα πιστεύω και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ, της οποίας είμαστε κράτος μέλος».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του προς τα ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να απαντήσω σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, θέλω να κρατήσω ήπιους τόνους. Ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε στην [ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό] κα Λουτ, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει και προς τον Γενικό Γραμματέα» του ΟΗΕ.

_________

ΡΜ/ΣΠ/ΣΧ